Składniki:
- mąka pszenna (u mnie krupczatka) lub orkiszowa 3 szklanki
- olej rzepakowy 1 i 1/3 szklanki
- zimna woda 6 łyżek
- sól 1 łyżeczka
- czerwona soczewica 0,5 kg
- tofu naturalne 1 kostka
- tymianek suszony 4 łyżki
- biały pieprz mielony 1 łyżeczka
- sól do smaku
- olej 2 łyżki
- liść laurowy 3 sztuki
- goździki 1 łyżeczka
- karmelizowana czerwona cebula kilka łyżek
- kasza manna 3 łyżki
- ocet balsamiczny do polania na talerzu
Słone kruche ciasto z mocno tymiankową masą z czerwonej soczewicy i tofu, a na górze karmelizowana czerwona cebula. Quiche na święta i nie tylko.
Wykonanie:
- Mąkę nasypuję do miski. Mieszam z solą. Powoli dolewam olej, mieszając widelcem, aż powstanie gęste ciasto. Powoli dolewam zimną wodę, intensywnie mieszając.
- Lepię kulę i wkładam do lodówki.
- Soczewice przepłukuję wodą, dolewam wodę (2:1), liście laurowe i goździki (najlepiej w zaparzaczu do herbaty, żeby łatwo można było je wyłowić). Solę.
- Gotuję soczewicę do miękkości (około 20 minut).
- Ciasto nakładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 20 cm) na spód i brzegi, dociskając palcami. Dziurawię widelcem i wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.
- Z soczewicy wyławiam liście i goździki.
- Dodaję pokrojone w kostkę tofu, biały pieprz, tymianek i 2 łyżki oleju. Dodaję kaszę mannę i miksuję blenderem ręcznym na gładką masę.
- Masę nakładam do podpieczonego ciasta, wstawiam do piekarnika i piekę około 30 minut.
- Na upieczony quiche nakładam karmelizowaną czerwona cebulę (przepis tutaj).
- Na talerzu polewam octem balsamicznym. Podaję z rukolą, miksem sałat, kiełkami.
Smacznego!
Czy na innej mące, nie pszennej, np. orkiszowej też wyjdzie?
Na orkiszowej wyjdzie na pewno:)
Za dużo oleju w przepisie, ale jest boska! Robię na wigilię:))) Wesołych Świąt!
🙂
Krótkie pytanko: jak piec? Termoobieg czy góra dół? Dzieki z góry!
ja piekę góra – dół:)