DSC_38391

Tymiankowy quiche z karmelizowaną czerwoną cebulą

  • 80 min
  • 15 składników
100%

Składniki:

  • mąka pszenna (u mnie krupczatka) lub orkiszowa 3 szklanki
  • olej rzepakowy 1 i 1/3 szklanki
  • zimna woda 6 łyżek
  • sól 1 łyżeczka
  • czerwona soczewica 0,5 kg
  • tofu naturalne 1 kostka
  • tymianek suszony 4 łyżki
  • biały pieprz mielony 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • olej 2 łyżki
  • liść laurowy 3 sztuki
  • goździki 1 łyżeczka
  • karmelizowana czerwona cebula kilka łyżek
  • kasza manna 3 łyżki
  • ocet balsamiczny do polania na talerzu

Słone kruche ciasto z mocno tymiankową masą z czerwonej soczewicy i tofu, a na górze karmelizowana czerwona cebula. Quiche na święta i nie tylko.

DSC_38391

Tymiankowy quiche z karmelizowaną czerwoną cebulą

Wykonanie:

  1. Mąkę nasypuję do miski. Mieszam z solą. Powoli dolewam olej, mieszając widelcem, aż powstanie gęste ciasto. Powoli dolewam zimną wodę, intensywnie mieszając.
  2. Lepię kulę i wkładam do lodówki.
  3. Soczewice przepłukuję wodą, dolewam wodę (2:1), liście laurowe i goździki (najlepiej w zaparzaczu do herbaty, żeby łatwo można było je wyłowić). Solę.
  4. Gotuję soczewicę do miękkości (około 20 minut).
  5. Ciasto nakładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 20 cm) na spód i brzegi, dociskając palcami. Dziurawię widelcem i wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.
  6. Z soczewicy wyławiam liście i goździki.
  7. Dodaję pokrojone w kostkę tofu, biały pieprz, tymianek i 2 łyżki oleju. Dodaję kaszę mannę i miksuję blenderem ręcznym na gładką masę.
  8. Masę nakładam do podpieczonego ciasta, wstawiam do piekarnika i piekę około 30 minut.
  9. Na upieczony quiche nakładam karmelizowaną czerwona cebulę (przepis tutaj).
  10. Na talerzu polewam octem balsamicznym. Podaję z rukolą, miksem sałat, kiełkami.

Smacznego!

DSC_38471

Tymiankowy quiche z karmelizowaną czerwoną cebulą

DSC_38691

Tymiankowy quiche z karmelizowaną czerwoną cebulą

DSC_38721

Tymiankowy quiche z karmelizowaną czerwoną cebulą

4 Komentarzy

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved