Składniki:
- olej kokosowy rafinowany (bezzapachowy) 1 filiżanka (200 ml)
- fasola biała 1 puszka (400 g)
- cebula 1 sztuka
- jabłko 1 sztuka
- majeranek 1 łyżka
- sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- pieprz do smaku (u mnie pół łyżeczki)
- olej (u mnie rzepakowy) 4 łyżki
Domowy smalec z fasoli i oleju kokosowego. Polecam;)
Wykonanie:
- Na oleju rzepakowym podsmażam drobno pokrojoną cebulę, aż się zarumieni.
- Dodaję utarte jabłko i podsmażam przez kilka minut razem.
- Fasolę blenduję razem z olejem kokosowym.
- Zblendowaną fasolę dodaję na patelnie i mieszam.
- Podsmażam razem przez kilka minut.
- Dodaję sól, pieprz i majeranek do smaku.
- Przekładam do naczynia.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Hmm, ciekawe taki smalec bez smalcu, warto spróbować
polecam;)
brzmi nieźle!! a jak z przechowywaniem tego smalcu?? musi bys w lodówce czy niekoniecznie i jak dlugo moze postac ??
Przechowuję kilka dni w lodówce. Godzinę przed jedzeniem dobrze go wyjąć, żeby łatwo się rozsmarowywał:)
Można go zawekować?
można:)
Jest przepyszny!!! Dziękuję za inspiracje 🙂