Składniki:
- dojrzałe banany 2 sztuki
- płatki owsiane 1 szklanka
- cynamon 3 łyżeczki
- brzoskwinie z puszki 1 puszka (ok. 800 g)
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- biała fasola z puszki 1 puszka (400 ml)
- budyń waniliowy 2 sztuki
- cukier/ksylitol/erytrol 1/3 - 1/2 szklanki
- sok z jednej cytryny
- olej 2 łyżki
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- ew. cukier puder lub gorzka czekolada do ozdoby
Proste ciasto budyniowe przypominające w smaku i konsystencji sernik. Na cynamonowym spodzie z płatków owsianych i bananów.
Wykonanie:
- Banany blenduję na mus lub rozgniatam widelcem.
- Dodaję cynamon, płatki owsiane i mieszam.
- Masą wykładam spód tortownicy (u mnie 21 cm).
- Odsączam brzoskwinie. Dodaję tofu pokrojone w kostkę i przepłukaną fasolę. Blenduję.
- Dodaję sok z cytryny, olej, budynie w proszku, kaszkę kukurydzianą i słodzę. Blenduję dokładnie.
- Masę wylewam na przygotowany spód.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piekę około 50-60 minut (aż góra się zarumieni).
- Zostawiam jeszcze 10 minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
- Posypuję cukrem pudrem albo polewam roztopioną czekoladą.
- Kroję po ostygnięciu.
Smacznego!
Czy zamiast kaszki kukurydzianej może być kaszka manna?
tak:)
Gdybym chciała użyć świeżych brzoskwini to ile? Wagą odpowiadające puszkowanych?
Pewnie najlepiej tyle wagowo ile ważą puszkowe po odsączeniu, czyli ok. 450 g.