Waniliowo-brzoskwiniowe ciasto z fasolą

  • 80 min
  • 12 składników
100%

Składniki:

  • dojrzałe banany 2 sztuki
  • płatki owsiane 1 szklanka
  • cynamon 3 łyżeczki
  • brzoskwinie z puszki 1 puszka (ok. 800 g)
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • biała fasola z puszki 1 puszka (400 ml)
  • budyń waniliowy 2 sztuki
  • cukier/ksylitol/erytrol 1/3 - 1/2 szklanki
  • sok z jednej cytryny
  • olej 2 łyżki
  • kaszka kukurydziana 1 łyżka
  • ew. cukier puder lub gorzka czekolada do ozdoby

Proste ciasto budyniowe przypominające w smaku i konsystencji sernik. Na cynamonowym spodzie z płatków owsianych i bananów.

dsc_3049_2

Waniliowo-brzoskwiniowe ciasto z fasolą

Wykonanie:

  1. Banany blenduję na mus lub rozgniatam widelcem.
  2. Dodaję cynamon, płatki owsiane i mieszam.
  3. Masą wykładam spód tortownicy (u mnie 21 cm).
  4. Odsączam brzoskwinie. Dodaję tofu pokrojone w kostkę i przepłukaną fasolę. Blenduję.
  5. Dodaję sok z cytryny, olej, budynie w proszku, kaszkę kukurydzianą i słodzę. Blenduję dokładnie.
  6. Masę wylewam na przygotowany spód.
  7. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piekę około 50-60 minut (aż góra się zarumieni).
  8. Zostawiam jeszcze 10 minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
  9. Posypuję cukrem pudrem albo polewam roztopioną czekoladą.
  10. Kroję po ostygnięciu.

Smacznego!

dsc_3084_2

Waniliowo-brzoskwiniowe ciasto z fasolą

dsc_3056_2

Waniliowo-brzoskwiniowe ciasto z fasolą

dsc_3097_2

Waniliowo-brzoskwiniowe ciasto z fasolą

4 komentarze

Skomentuj