Składniki:
- kasza jaglana 1 szklanka
- mleko roślinne waniliowe 4 szklanki
Waniliowy budyń jaglany bez dodatku cukru. Tylko kasza jaglana i roślinne mleko waniliowe bez cukru. Na śniadanie, na deser, na wynos. Młodszym niemowlętom budyń możecie przygotować na mleku modyfikowanym.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam mlekiem (u mnie waniliowe mleko ryżowe z Rossmana, bez cukru) i gotuję około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
- W wersji dla dorosłych możecie budyń dosłodzić do smaku.
- Blenduję na gładką masę.
- Część daję maluchowi na ciepło, a resztę wlewam do słoiczków i po ostygnięciu przechowuję w lodówce.
- Możecie podać z ulubionymi owocami, musami owocowymi, waniliowym jogurtem sojowym albo polać syropem.
Smacznego!
Nigdy, ale to nigdy nie udało mi się uzyskać tak gładkiej konsystencji. Zawsze zostają fragmenty ziarenek. Czy to specjalny blender, a może inna sztuczka? 🙂
Ostatnio przerzuciłam się na blendowanie jaglanki blenderem ręcznym (całkiem zwyczajnym) i jest dużo lepszy efekt, choć trzeba dość długo blendować. No i jak kasza jest rzadka, jak w tym przepisie, to zdecydowanie łatwiej o gładka konsystencję. A te budynie na zdjęciu są na górze ozdobione waniliowym jogurtem sojowym, dlatego tak się błyszczą:)
Blender ręczny
Odkąd mam jeden z lepszych blenderów Vitamix każdy koktail jest aksamitny-a jak robie np z płatków jaglanych, czy innych najpierw je namaczam tzn zalewam wrzątkiem a potem miksuję z owocami…dzieciaki nie mają pojęcia co jest w środku a smak rewelacyjny-tak przemycam im to co dobre i wartościowe 🙂
Czym można dosłodzić? Miód nie zepsuje? Kakao nie zepsuje?
Pewnie, że można:) Żeby był nadal waniliowy i delikatny, to czymś neutralnym. Ale można dodać kakao, gorzką czekoladę, karob. Jak doda się zmielone daktyle, syrop daktylowy albo melasę z karobu, to będzie mieć karmelowy posmak:)
A czy mozna użyć płatków jaglanych zamiast zwykłej kaszy?
Nie próbowałam, ale myślę, że można. Tylko nie wiem jak z proporcjami mleka i płatków…
Dzieciom do 3 roku nie wolno podawać przetworzonego ryżu,w tym mleka rgżowego,ponieważ zawiera trujący arsen. W Skandynawii dopuszczalne jest max. 1 taki posiłek w tygodniu.
<3 ja to chce! 😀
Można tez przed gotowanie zmiksował kaszę w młynku do kawy na mąkę.
Też tak czasem robię:) Ale jak miksuję po ugotowaniu, to wychodzi mi bardziej aksamitny, może zależy od młynka
można dodać zwykłego mleka ?
Pewnie:)
Super 😀 muszę wypróbować tylko zastanawiam się czy dzieci po skończonym 6 mieisecu mogę spokojnie podać?
Dla młodszego niemowlaka zrobiłabym na mleku modyfikowanym (ja używam sojowego modyfikowanego). Tak robiłam mojemu maluchowi, gdy był młodszy:)
Dorota a jak robiłaś na mleku modyfikowanym? Bo go nie można gotować, a też chciałabym zrobić dla mojego maluszka.
Ugotuj kaszkę na wodzie, jak już będzie miękka dosyp mleko modyfikowane (odpowiednio do ilości kaszki) i zblenduj:)
Jak długo można taki słoiczkowy deser przechowywać w lodówce?
U mnie stoi góra 2 dni, więc trudno mi powiedzieć ile maksymalnie da radę…
A u mnie nawet tydzień 😉
można pasteryzować ??
nie próbowałam…
Przepis bardzo fajny, ale dla niemowlaka się w tej wersji nie nadaje. Takie „mleko” moźna podać dopiero powyźej 1 roku źycia.
Hej, mój maluch ma 1,5 roku i już od jakiegoś czasu przygotowuję mu coś czasem na mlekach roślinnych. Ale wcześniej faktycznie używałam do takich „deserków” sojowego mleka modyfikowanego. Dzięki za uwagę, ujmę to w przepisie:)
Jest informacja w przepisie , że dla niemowlaka trzeba zrobić na mleku modyfikowanym
Jak zrobic na mleku modyfikowanym dla maluszka?? Czytalam ze mleka modyfikowanego nie mozna gotowac prawda???
Chyba chodzi o to, że nie można gotować, jak podajemy do karmienia, bo traci wartości. Ale do przyrządzania deserów, kaszek i budyniów ja gotowałam modyfikowane, zanim zaczęłam używać mlek roślinnych.
Można też ugotować kaszę na wodzie, a potem dla smaku dosypać mleko modyfikowane i zblendować.
Totalnie mi nie wyszło. Wypłukałam kaszę, a było gorzkie. Kasza mi się nie rozgotowała, ciągle dolewałam mleka, bo kasza się zaczynała przypalać, a wciąż była twarda. I nie mogłam dobrze zblendować, bo było baaaardzo gęste. Syn zjadł około 5 łyżeczek, a córka (3,5roku) nawet dwóch nie…
Ech:( To chyba jakaś felerna kasza…:(
a skąd takie ładne słoiczki? i jaką mają pojemność?
Słoiczki po dżemach:) pojemności różne, 200, 250 ml
Niestety, kasza byla smaczniejsza zanim ja zblendowalam. Pozniej zrobila sie bardzo gesta i niezbyt zjadliwa. Dzieci nawet nie chcialy na nia spojrzec, mimo duzej ilosci malin 🙁 szkoda, bo bardzo liczylam na to ze bedzie to wreszcie nowy zdrowy deser.
Szkoda…:(
A czy można użyć kaszy jęczmiennej?
hmmm mi jęczmienna nie bardzo pasuje do deserów…
Dlaczego na mleku modyfikowanym?
Może być też na roślinnym albo na wodzie:)
A mi wyszło super <3 a młody (2 lata) zjadł dwa duże kubki 🙂
fajowo:)
Jakiej kaszy jaglanej używacie? Ja robię bardzo często budyń jaglany i mam ogromny problem z ugotowaniem kaszy do miękkości. Zmieniałam czas gotowania, proporcje – wody i mleka, rodzaje mleka – zazwyczaj jest twarda. Używam kaszy NaturAvena
oj bardzo różnie, nie jestem przywiązana do jednej firmy…ale zazwyczaj po 15 min juz jest bardzo miekka…
A jakiej mocy powinien być blender ręczny żeby zmiksował na gładką masę?
Generalnie każdy reczny powinien dać radę, choć nie bedzie tak super gładko jak wysokoobrotowym kielichowym.