DSC_3017_2

Warzywa w sosie satay

  • 25 min
  • 14 składników
100%

Składniki:

  • brokuł 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • pieczarki kilka sztuk
  • mała cukinia 1 sztuka
  • marchew 2 sztuki
  • olej (u mnie rzepakowy lub kokosowy) do podsmażenia
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • masło orzechowe 4 łyżki
  • sos sojowy 4 łyżki
  • limonka lub cytryna 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • ostra papryka do smaku (u mnie pół łyżeczki)
  • azjatycki makaron lub ryż do podania

Warzywa stir-fry i sos satay… jedno z moich ulubionych połączeń. W dodatku to bardzo szybkie i proste danie;)

DSC_3017_2

Warzywa w sosie satay

Wykonanie:

  1. Do garnuszka wlewam mleko kokosowe.
  2. Dodaję masło orzechowe, sos sojowy, rozgniecione ząbki czosnku, słodką i ostrą paprykę i sok z cytryny.
  3. Podgrzewam, mieszając, aż masło orzechowe się rozpuści.
  4. Brokuła dzielę na małe różyczki, a warzywa kroję w kostkę.
  5. W woku lub na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewam olej i wrzucam warzywa.
  6. Podsmażam przez kilka minut, mieszając, następnie zalewam sosem.
  7. Duszę pod przykryciem jeszcze kilka minut (ja lubię, kiedy warzywa są al’dente).
  8. Podaję z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego!

DSC_3006_2

Warzywa w sosie satay

DSC_3010_2

Warzywa w sosie satay

DSC_3009_2

Warzywa w sosie satay

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved