DSC_0100_2

Wegańska kiełbasa do kanapek

  • 80 min
  • 13 składników
92%

Składniki:

  • groch łuskany 1 szklanka
  • soczewica zielona 1 szklanka
  • włoszczyzna mrożona 1 opakowanie 500 g
  • olej rzepakowy ok. pół szklanki (125 ml)
  • mąka z cieciorki ok. 1/3 - 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana ok. 1/3 szklanki
  • pestki słonecznika 1 filiżanka (200 ml)
  • papryka słodka wędzona ok. 1 łyżka
  • majeranek ok. 2-3 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • pieprz ok. 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku (ok. 1 łyżeczka)
  • przyprawa do grilla lub szaszłyków ok. 1-2 łyżki

Kolejny przepis mojej mamy – wegańska kiełbasa do kanapek a’la „krakowska sucha”(cokolwiek to znaczy;). Jest rewelacyjna, dlatego udostępniam na blogu. Uwaga, przepis dla lubiących eksperymenty, wymagający wyczucia konsystencji, bo mama robiła na oko;)

DSC_0100_2

Wegańska kiełbasa do kanapek

Wykonanie:

  1. Groch, soczewicę, słonecznik i mrożoną włoszczyznę gotujemy w wodzie (ok. 5 szklanek) z dodatkiem soli (ok. 40-45 min, aż groch i soczewica będą miękkie).
  2. Blendujemy (najlepiej niezbyt dokładnie, żeby masa nie była całkiem aksamitna, lecz z grudkami.
  3. Dodajemy olej rzepakowy, przyprawy, wyciśnięte ząbki czosnku i mieszamy (dobrze posmakować masę i w razie konieczności doprawić i dosolić).
  4. Stopniowo dodajemy mąkę z cieciorki i kartoflaną i mieszamy dokładnie. Masa powinna być gęsta, w razie konieczności dodajemy więcej mąki.
  5. Przekładamy do woreczka do pieczenia, zawijamy w rulon, końce spinamy spinkami, dodatkowo na wszelki wypadek zawijamy w folię aluminiową.
  6. Gotujemy około 30 minut, wyjmujemy z wody i zostawiamy do wystygnięcia w woreczku.

Smacznego!

DSC_0109_2

Wegańska kiełbasa do kanapek

DSC_0087_2

Wegańska kiełbasa do kanapek

DSC_0112_2

Wegańska kiełbasa do kanapek

10 Komentarzy

  1. Ale czad :) Ja tam nie pamiętam smaku wędlin , więc chętnie zrobię wegańską tak dla zabawy , te woreczki do pieczenia to nie rękaw to coś innego tak?

    • to się nazywa woreczki albo torebko do pieczenia, a szczerze mówiąc nie wiem, co to jest rękaw…

    • Mąka z cieciorki dobrze skleja i ma specyficzna konsystencję, ale orkiszowa tez powinna dać radę.

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved