DSC_3107_2

Wegańska mozzarella z dwóch składników

  • 10 min
  • 3 składniki
97%

Składniki:

  • mleko sojowe naturalne 2,5 filiżanki (po 200 ml)
  • mąka z cieciorki 1 filiżanka
  • sól szczypta

Było już birmańskie tofu (przepis tutaj), a tym razem przepis na podobny „ser” z mąki z ciecierzycy a’la mozzarella. Wystarczą dwa składniki: mleko sojowe i mąka z cieciorki oraz kilka minut gotowania i możemy robić sałatkę Caprese (przepis tutaj).

DSC_3116_2

Wegańska mozzarella z dwóch składników

Wykonanie:

  1. W garnku zagotowuję 2 filiżanki mleka sojowego ze szczyptą soli.
  2. W misce dokładnie mieszam trzepaczką mąkę z cieciorki z połową filiżanki mleka i wlewam powoli do gotującego się mleka, intensywnie mieszając trzepaczką.
  3. Gotuję przez chwilę mieszając. Powstanie gęsta, ciągnąca się masa.
  4. Masę wykładam do filiżanek.
  5. Po ostygnięciu wkładam do lodówki na minimum dwie godziny.
  6. Podważam, wyjmuję z filiżanek i kroję w plasterki.

Smacznego!

DSC_3107_2

Wegańska mozzarella z dwóch składników

DSC_3125_2

Wegańska mozzarella z dwóch składników

DSC_3117_2

Wegańska mozzarella z dwóch składników

7 Komentarzy

  1. Pokusiłam sie o zrobienie tej mozzarelki zachecona swietnymi rezultatami poczynań z kaszą jaglaną. Konsystencja, wygląd wyszedl jak na zdjęciach jednak smak nie do pokonania. Mimo, ze jem ciecierzycę i jestem przyzwyczajona do tego smaku tego sera nie byłam w stanie skonsumować wogóle. Może w połączeniu z wyrazistymi przyprawami smakuje lepiej. Na razie zostanę ptzy zabawie jaglanką.

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved