Składniki:
- tofu wędzone 2 kostki (po 180 g)
- suszone pomidory z jednego słoiczka (ok. 285 g)
- oliwki zielone garść
- sos sojowy 3 łyżki
- czosnek suszony 1 łyżeczka
- słodka papryka 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ew. olej z pomidorów lub woda do blendowania
- ew. mała cebula 1 sztuka
- ew. szczypiorek do posypania
To w zasadzie hit internetu sprzed kilku lat. Naprawdę przypomina kanapkową pastę makrelową;) Ja robię ją regularnie. Poniżej moja wersja.
Wykonanie:
- Tofu kroję w kostkę.
- Dodaję oliwki, pokrojone suszone pomidory, przyprawy i sos sojowy.
- Blenduje razem. Do uzyskania idealnej konsystencji w czasie blendowania dolewam oleju z suszonych pomidorów lub wody.
- Do pasty dodaję drobno pokrojoną cebulkę lub posypuję szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy