Wegański czarny kawior

  • 35 min
  • 3 składniki
100%

Składniki:

  • granulat z tapioki 1 filiżanka
  • pokruszone glony (u mnie nori) 4 łyżki
  • ciemny sos sojowy 3 łyżki

Jak zrobić wegański kawior? Z tapioki, glonów i sosu sojowego. Tylko trzy składniki są potrzebne do stworzenia bajeranckiej i wykwintnej przystawki na wege przyjęcie. Do naleśników, blinów, bagietki i … szampana;)

DSC_33851

Wegański czarny kawior

Wykonanie:

  1. Tapiokę zalewam wodą, żeby napęczniała.
  2. Wlewam do garnka, dodaję szklankę wody i zagotowuję.
  3. Glony mielę w młynku do kawy na proszek, dodaję do tapioki.
  4. Dodaję ciemny sos sojowy.
  5. Wszystko razem zagotowuję i gotuję na małym ogniu, tak długo aż wszystkie kulki będą przezroczyste (u mnie ok. 30 minut) W międzyczasie mieszam, bo tapioka przywiera do dna.
  6. Masa nie może być zbyt gęsta, bo po ostudzeniu jeszcze znacznie zgęstnieje. Jeśli jest potrzeba, w trakcie gotowania dolewam wody.
  7. Kawior schładzam w lodówce. Podaję do cienko pokrojonego pieczywa, naleśników, blinów. Obowiązkowo z pokrojoną w ćwiartki cytryną. Polecam z wegańskim masłem (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_34111

Wegański czarny kawior

DSC_34161

Wegański czarny kawior

DSC_042311

Wegański czarny kawior

Brak komentarzy

Skomentuj