Wegański gyros

  • 10 min
  • 3 składniki
86%

Składniki:

  • młody chlebowiec (young jackfruit) w słonej zalewie 1 puszka (560 ml)
  • przyprawa do gyrosa do smaku (u mnie 2 łyżki)
  • olej do podsmażenia

W końcu spróbowałam słynnego młodego chlebowca, o którym od dawna piszą zachodnie internety. Dla mnie bomba! Zasmakuje tym, którzy tęsknią za mięsem i spodoba się tym, którzy lubią nabierać rodzinę i znajomych, że przygotowali mięsne danie;) Poniżej prosty przepis na szybko, bez marynowania i czekania;)

DSC_6688_2

Wegański gyros

Wykonanie:

  1. Owoce odsączam z zalewy i rozrywam palcami.
  2. Smażę na oleju przez kilka minut, mieszając (aż się zarumienią).
  3. Dodaję przyprawę i smażę jeszcze chwilę, mieszając.
  4. Podaję w bułce, picie lub wrapie z warzywami albo z ziemniakami i surówką.

Smacznego!

DSC_6686_2

Wegański gyros

DSC_6693_2

Wegański gyros

DSC_6685_2

Wegański gyros

2 komentarze

    • W sklepach z żywnością azjatycka, a czasem w takich ze zdrową żywnością. No i w internetach:)

Skomentuj