DSC_0205_2

Wegański sernik bananowy bez tłuszczu

  • 40 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • dojrzałe banany 3 sztuki
  • sok z jednej cytryny
  • cukier z wanilią/pasta lub ekstrakt waniliowy do smaku
  • kurkuma pół łyżeczki dla koloru
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 8 łyżek ksylitolu)
  • mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
  • tofu naturalne 500 g
  • ugotowana do miękkości kasza jaglana 2 filiżanki (po 200 ml)

Roślinny sernik bananowy z kaszy jaglanej i tofu.

DSC_0205_2

Wegański sernik bananowy bez tłuszczu

Wykonanie:

  1. Banany blenduję razem z sokiem z cytryny, wanilią, ksylitolem i kurkumą.
  2. Dodaję mąkę ziemniaczaną, pokrojone tofu i ugotowaną jeszcze ciepłą kaszę jaglaną. Jeżeli nie zależy wam na beztłuszczowej wersji możecie dodać 3 łyżki oleju, np. kokosowego albo rzepakowego.
  3. Blenduję razem.
  4. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 x 22 cm) i piekę około 30 minut w 200 stopniach.
  5. Polewam roztopioną czekoladą lub przed podaniem posypuję cukrem albo ksylitolem pudrem.
  6. Kroję po wystygnięciu.

Smacznego!

DSC_0201_2

Wegański sernik bananowy bez tłuszczu

DSC_0211_2

Wegański sernik bananowy bez tłuszczu

DSC_0219_2

Wegański sernik bananowy bez tłuszczu

11 Komentarzy

  1. Wczoraj zrobiłam:) Do głównych składników dodałam łychę miodu i trochę więcej kurkumy, więc wyszedł żółty ale w smaku boski. Przepis jest rewelacyjny i bardzo prosty. Dziękujemy :)

  2. Fajny przepis, jutro będę robić. Tylko miałabym potrzebę dorobić jakiś spód, np. z herbatników albo biszkoptów, zastanawiam się tylko czy się za bardzo nie spalą przez te pół godziny, może jakaś podpowiedź?:)

  3. Czym jeszcze mozna zastapić tofu oprócz kaszy jaglanej? obawiam się ze z taka kosmiczna iloscia kaszy bedzie zbyt mdły…:(

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved