DSC_7483_2

Wegański sernik „biała czekolada i kokos”

  • 30 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 4 filiżanki (po 200 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
  • wanilia (w cukrze, paście lub ekstrakcie) u mnie 1 cukier z wanilią
  • wiórki kokosowe 200 g (około 2 szklanki)
  • masło kakaowe 100 g
  • sól pół łyżeczki
  • dekoracja (np. wiórki lub płatki kokosowe, roztopiona biała wege czekolada, owoce itp)

Jedno z moich ulubionych połączeń, czyli kasza jaglana i wiórki kokosowe:) Był już prosty Jagielnik Raffaello, a tym razem równie mocno kokosowe ciasto bez pieczenia, ale o smaku białej czekolady:)

DSC_7514_2

Wegański sernik „biała czekolada i kokos”

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą. Dolewam 4 filiżanki mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn (15-20 minut).
  2. Dodaję masło kakaowe, wiórki kokosowe, wanilię, sól, słodzę do smaku i blenduję (ja używam tego blendera).
  3. Masę wykładam do tortownicy (u mnie 21 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Zanim stężeje możecie posypać wiórkami kokosowymi.
  5. Po przestygnięciu wstawiam na noc do lodówki.
  6. Ozdabiam roztopioną białą czekoladą i płatkami kokosowymi.
  7. Uprzedzając pytania;) To właśnie masło kakaowe nadaje smaku białej czekolady. Możecie je pominąć lub zastąpić olejem kokosowym, otrzymacie wówczas wegański sernik raffaello;)

Smacznego!

DSC_7483_2

Wegański sernik „biała czekolada i kokos”

DSC_7497_2

Wegański sernik „biała czekolada i kokos”

DSC_7487_2

Wegański sernik „biała czekolada i kokos”

6 Komentarzy

  1. Kiedy dodaje te dwie szklanki wiórek kokosowych? Do masy przy blenderowaniu czy one są tylko do posypania?
    Wygląda smakowicie, mam ochotę zaraz zacząć pracę nad nim. :)

  2. Zrobiłam i oceniam :)
    To najlepsze wegańskie ciasto jakie w życiu zrobiłam i miałam okazję jeść. Cudowne w smaku, idealna konsystencja, nie rozpada się podczas krojenia. Rewelacja.
    Dziękuję za ten przepis <3

    • ja kupowałam przez internet. Możliwe, że jeszcze na półkach ze zdrową żywnością i w sklepach ze zdrową żywnością

Skomentuj

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved