dsc_3163_2

Wegański sernik jaglany bez pieczenia

  • 40 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
  • płatki owsiane 2 szklanki (po 250 ml)
  • mleko roślinne 3,5 szklanki (po 250 ml) + 14 łyżek
  • cukier/ksylitol/syrop klonowy do smaku (u mnie 6 łyżek)
  • orzechy nerkowca 1 filiżanka (200 ml)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • sok z jednej cytryny

Jagielnik o smaku sernika. Lekki i delikatny. Na czekoladowym spodzie z płatków owsianych.

dsc_3194_2

Wegański sernik jaglany bez pieczenia

Wykonanie:

  1. Filiżankę orzechów nerkowca zalewam wodą na noc.
  2. Czekoladę łamię na kostki i wrzucam do garnuszka.
  3. Dodaję dziesięć łyżek mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  4. Dodaję płatki owsiane i mieszam dokładnie.
  5. Masę wykładam na dno tortownicy wysmarowanej olejem (u mnie 25 cm). Dociskam dłońmi i wstawiam do lodówki.
  6. Odlewam wodę z nerkowców i orzeszki blenduję.
  7. Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukuję wodą. Zalewam 3,5 szklanki mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie mleko (u mnie około 20 minut).
  8. Pod koniec gotowania dodaję olej kokosowy, cukier z wanilią, zblendowane nerkowce, sok z cytryny i słodzę masę do smaku.
  9. Blenduję kaszę na gładką masę.
  10. Jeżeli chcecie, do masy możecie dodać filiżankę rodzynek.
  11. Masę przekładam do tortownicy.
  12. Czekoladę łamię na kostki i wrzucam do garnuszka.
  13. Dodaję cztery łyżki mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Polewam jagielnik.
  14. Po przestygnięciu wstawiam na noc do lodówki, żeby masa zgęstniała.

Smacznego!

dsc_3169_2

Wegański sernik jaglany bez pieczenia

dsc_3163_2

Wegański sernik jaglany bez pieczenia

27 Komentarzy

  1. a ja mam takie pytanie :) czy ten spód to moge płatki zmielic? bo takie cale to kiedys robilam i sie rozpadalo:(

    • hmm u mnie się nie rozpada… trudno powiedzieć, bo nie próbowalam z mielonymi… Daj koniecznie znać, jak przetestujesz:)

    • jeżeli masz mocny blender i dasz radę je na gładko zblendować:) Mogą być też namoczone pestki słonecznika

  2. Zrobiłam to ciasto na święta. Rewelacyjne! Bardzo polecam! Dosyć proste. Tylko trzeba je dosyć dużo poslodzic, albo dodać czekoladę mleczna (ja dodałam gorzka i następnym razem bym dosłodzila)

  3. Zrobiłam wszystko wg przepisu i niestety – porażka ! masa jaglana wcale nie stężała, wyszła bardzo miękka ciapa :( Mam doświadczenie z kaszą jaglaną, bo robię z niej różne desery, a tutaj nie wiem co poszło nie tak ? możę za dużo mleka roślinnego do gotowania , bo 3,5 szklanki ?? Jedyne co wyszło dobrze, to czekoladowy spód :) dodałam do niego jeszcze namoczone i zblendowane daktyle.

    • Ja dodaję nawet 4 szklanki płynu na szklankę kaszy do jagielników…hm…nie wiem… a kasza była dobrze rozgotowana i wchłonęła wodę?

  4. Tak, gotowałam 20minut. Dziwię sie dlaczego tak wyszło, bo też dodatek oleju kokosowego powinien spowodować zesztywnienie masy, bo on jak jest zimny to ma postać stałą, może za mało go było ? No, ale już trudno, teraz nic sie nie poradzi, jakoś sie zje ten „krem jaglany”, który mi wyszedł :) :) i raczej drugiego podejścia nie będę robić. :(

    • no właśnie nie wiem, czasem ktoś pisze w komentarzach, że jagielnik nie stężał i nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. Mnie się jeszcze nie zdarzyło, a robię różnego rodzaju jagielniki naprawdę często…

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved