Wegański sernik jaglany bez pieczenia

  • 40 min
  • 9 składników
89%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
  • płatki owsiane 2 szklanki (po 250 ml)
  • mleko roślinne 3,5 szklanki (po 250 ml) + 14 łyżek
  • cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 6 łyżek)
  • orzechy nerkowca 1 filiżanka (200 ml)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • sok z jednej cytryny

Jagielnik o smaku sernika. Lekki i delikatny. Na czekoladowym spodzie z płatków owsianych.

dsc_3194_2

Wegański sernik jaglany bez pieczenia

Wykonanie:

  1. Filiżankę orzechów nerkowca zalewam wodą na noc (lub wrzątkiem na pół godziny).
  2. Jedną czekoladę łamię na kostki i wrzucam do garnuszka.
  3. Dodaję dziesięć łyżek mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  4. Dodaję płatki owsiane i mieszam dokładnie.
  5. Masę wykładam na dno tortownicy wysmarowanej olejem (u mnie 25 cm). Dociskam dłońmi i wstawiam do lodówki.
  6. Odlewam wodę z nerkowców i orzeszki blenduję.
  7. Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukuję wodą. Zalewam 3,5 szklanki mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie mleko (u mnie około 20 minut).
  8. Pod koniec gotowania dodaję olej kokosowy, cukier z wanilią, zblendowane nerkowce, sok z cytryny i słodzę masę do smaku.
  9. Blenduję kaszę na gładką masę.
  10. Jeżeli chcecie, do masy możecie dodać filiżankę rodzynek.
  11. Masę przekładam do tortownicy.
  12. Drugą czekoladę łamię na kostki i wrzucam do garnuszka.
  13. Dodaję cztery łyżki mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Polewam jagielnik.
  14. Po przestygnięciu wstawiam na noc do lodówki, żeby masa zgęstniała.

Smacznego!

dsc_3169_2

Wegański sernik jaglany bez pieczenia

dsc_3163_2

Wegański sernik jaglany bez pieczenia

64 komentarze

  1. a ja mam takie pytanie 🙂 czy ten spód to moge płatki zmielic? bo takie cale to kiedys robilam i sie rozpadalo:(

    • hmm u mnie się nie rozpada… trudno powiedzieć, bo nie próbowalam z mielonymi… Daj koniecznie znać, jak przetestujesz:)

    • jeżeli masz mocny blender i dasz radę je na gładko zblendować:) Mogą być też namoczone pestki słonecznika

  2. Zrobiłam to ciasto na święta. Rewelacyjne! Bardzo polecam! Dosyć proste. Tylko trzeba je dosyć dużo poslodzic, albo dodać czekoladę mleczna (ja dodałam gorzka i następnym razem bym dosłodzila)

  3. Zrobiłam wszystko wg przepisu i niestety – porażka ! masa jaglana wcale nie stężała, wyszła bardzo miękka ciapa 🙁 Mam doświadczenie z kaszą jaglaną, bo robię z niej różne desery, a tutaj nie wiem co poszło nie tak ? możę za dużo mleka roślinnego do gotowania , bo 3,5 szklanki ?? Jedyne co wyszło dobrze, to czekoladowy spód 🙂 dodałam do niego jeszcze namoczone i zblendowane daktyle.

    • Ja dodaję nawet 4 szklanki płynu na szklankę kaszy do jagielników…hm…nie wiem… a kasza była dobrze rozgotowana i wchłonęła wodę?

  4. Tak, gotowałam 20minut. Dziwię sie dlaczego tak wyszło, bo też dodatek oleju kokosowego powinien spowodować zesztywnienie masy, bo on jak jest zimny to ma postać stałą, może za mało go było ? No, ale już trudno, teraz nic sie nie poradzi, jakoś sie zje ten „krem jaglany”, który mi wyszedł 🙂 🙂 i raczej drugiego podejścia nie będę robić. 🙁

    • no właśnie nie wiem, czasem ktoś pisze w komentarzach, że jagielnik nie stężał i nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. Mnie się jeszcze nie zdarzyło, a robię różnego rodzaju jagielniki naprawdę często…

  5. Rozumiem,że 2 tabliczki czekolady na spód,a na górę coś extra?
    Czy należy odłożyć coś przed zrobieniem spodu?
    pozdrawiam
    Marek

  6. Sernik jest przepyszny! Wypróbowałam na Wielkanoc i całkowicie przepadłam – to moje nowe ulubione ciasto. 🙂

  7. Bardzo smakowicie wygląda i nie mogę się oprzeć żeby go zrobić, tylko czy mogłabyś mi powiedzieć ile tych nerkowców nie w mililitrach a w gramach? Bo potrzebuję zamówić, a opakowania są w gramach.

  8. Świetny sernik- pierwszy raz robiłam sernik jaglany, długo szukałam przepisu, który mógłby mi sie udać 😉 i do tego byc pyszny. i to był strzał w 10!!!! 😉 wyszedł przepyszny. Właśnie przechodzę na diete bezglutenową i nie tylko z powodu choroby. Napewno Twoje przepisy nieraz zagoszczą w mojej kuchni 😉 jest też co nieco dla dzieci, które cięzko czasem przekonac do takich eksperymentów ze słodyczami;)SUPER! pozdrawiam.

  9. zrobiłam to ciasto na święta. masa rozpada się a spód z płatków i czekolady przykleił się do dna. co zrobić by tego uniknąć następnym razem?

    • o kurczę, przykro mi, że nie wyszło:( Tortownicę dla bezpieczeństwa lepiej wyłożyć papierem do pieczenia. A żeby masa dała się kroić, kaszę trzeba gotować tak długo, aż będzie naprawdę miękka i wchłonie cały płyn. No i dokładnie zblendować.

    • Ja mam taki szybki przepis: 3 szkl. mąki, pół szkl. oleju, pół szkl. mleka roślinnego, pół szkl. cukru/ksylitolu/erytroli. Albo pogotowane na parze daktyle zblendowane z płatkami owsianymi/orzechami/pestkami słonecznika 1:1 + łycha oleju kokosowego.

    • Ciasto się rozpada, to znaczy spód przykleił się do tortownicy i oddzielił się od masy jaglanej. Do tego mało słodkie i po prostu takie sobie. Więcej cukru i koniecznie te rodzynki, 6 łyżek cukru to za mało jak na takie ciasto.

      • och przykro mi:((( Dlatego najlepiej smakować masę, tak jak napisałam w poście… A czy posmarowałas formę albo wyłożyłas papierem?

  10. Czy orzechy nerkowca trzeba tak długo moczyć? I czy wogole trzeba to robić? Wpadłam na pomysł że zrobię dzis to ciasto bo jutro idę do znajomych Ale nie mam czasu żeby moczyć nerkowce 🙁

    • Jak masz mocny blender to nie trzeba moczyć. Możesz też zalać wrzątkiem na pół godziny:)

  11. Ciasto bardzo dobre tylko spód słaby, zdecydowanie za gorzki i przez to zabija smak jagielnika. Sam Jagielnik rewelacja.
    Kasza jaglana pięknie zgestniala (gotowałam tak długo aż mleko zostało wchłonięte )
    Zrobimy jeszcze raz, poprawimy trochę spód

    • Super:) ja do jagielników często robie też spód ze zblendowanych daktyli i orzechów albo pestek słonecznika. Z kakao lub bez:)

  12. nie jestem weganką, dlatego zamieniłam jedną gorzką czekolade na mleczną. Na górę dałam trochę borówek. W smaku ciacho ok, chociaż trzeba było władować sporo cukru w masę. Niestety mnie również rozwarstwia się spód od masy jaglanej 🙁

Skomentuj