DSC_6330_2

Wegański sernik wiedeński

  • 55 min
  • 10 składników
90%

Składniki:

  • tofu naturalne 2 kostki po 180 g
  • kasza jaglana surowa 1/2 szklanki
  • mleko roślinne 1 i 1/3 szklanki
  • sok z jednej cytryny
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • olej pół filiżanki (100 ml)
  • cukier/ksylitol/syrop klonowy lub z agawy do smaku (u mnie 7 łyżek)
  • rodzynki 1 filiżanka (200 g)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)

Sernik po wiedeńsku w wegańskiej wersji. Zrobiony z tofu i kaszy jaglanej. Tak jak u mojej babci z rodzynkami i polany czekoladą:)

DSC_6372_2

Wegański sernik wiedeński

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję, zalewam mlekiem roślinnym i gotuję około 15-20 minut (aż będzie bardzo miękka).
  2. Tofu kroję w kostkę i dodaję do kaszy.
  3. Dodaję olej, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, słodzę i blenduję wszystko razem.
  4. Dodaję rodzynki i mieszam.
  5. Masę wykładam do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (u mnie 21 cm).
  6. Piekę około 40 minut w 180 stopniach.
  7. Czekoladę roztapiam z czterema łyżkami mleka roślinnego lub wody i polewam nią ciasto.
  8. Kroję po ostygnięciu.

Smacznego!

DSC_6330_2

Wegański sernik wiedeński

DSC_6345_2

Wegański sernik wiedeński

DSC_6368_2

Wegański sernik wiedeński

DSC_6357_2

Wegański sernik wiedeński

22 Komentarzy

  1. O mamuniu, jaki piękny! Kocham Veganbandę, kocham te przepisy :* Lista zakupów zrobiona, na weekend będę działać. Trzymajcie kciuki :)

    • Myślę,że można, też myślałam o tym, żeby spróbować zrobić odchudzoną wersję i dać zamiast oleju mleko roślinne:) Jak spróbujesz, to daj znać, jak wyszło:)

    • Możesz pominąć i zrobić jagielnik a’la sernik. Ugotować kaszę na mleku sojowym w proporcjach 1:3, zakwasić sokiem z cytryny, osłodzić, dodać cukier z wanilią i zblendować. Wymieszać z rodzynkami i polać czekoladą:)

  2. Wczoraj zrobiłam sernik i wyszedł przepyszny :) będę go robiła na Boże Narodzenie :) aha, zamiast oleju dodałam mleko. Pychaaaa :)

  3. Myślisz, że spód do tego ciasta jest potrzebny? Zrobiłam bez, zostawiłam na zewnątrz i obawiam się, że się nie da ukroić.

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved