DSC_6166_2

Wiśniowa legumina z mąki z ciecierzycy

  • 18 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • mąka z ciecierzycy 1 filiżanka
  • mleko roślinne naturalne lub waniliowe 3 filiżanki
  • ksylitol lub cukier 5 łyżek
  • sok z połówki cytryny
  • wiśnie świeże lub mrożone 1 filiżanka
  • dżem wiśniowy do posmarowania

Legumina, czyli słodka potrawa mączna. Moja legumina jest zrobiona z mąki z ciecierzycy z dodatkiem wiśni i ma formę torcika podawanego na zimno. Ma lekką, delikatną konsystencję przypominającą jedwabiste tofu.

DSC_6174_2

Wiśniowa legumina z mąki z ciecierzycy

Wykonanie:

  1. Dwie filiżanki mleka roślinnego (u mnie sojowe) zagotowuję z ksylitolem lub cukrem.
  2. Dodaję wiśnie i sok z cytryny.
  3. W misce trzepaczką mieszam mąkę z ciecierzycy razem z jedną filiżanką mleka.
  4. Wlewam powoli do gotującego się mleka intensywnie mieszając.
  5. Gotuję kilka minut, ciągle mieszając (powstanie gęsta, ciągnąca się masa).
  6. Masę wylewam do wysmarowanej olejem formy (u mnie mała tortownica 17 cm).
  7. Po ostygnięciu wstawiam do lodówki na minimum dwie godziny.
  8. Przed podaniem smaruję dżemem wiśniowym (u mnie 100%).

Smacznego!

DSC_6166_2

Wiśniowa legumina z mąki z ciecierzycy

DSC_6193_2

Wiśniowa legumina z mąki z ciecierzycy

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved