Wytrawna baba z kaszy jaglanej i cukinii

  • 7 składników

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • cukinia 4 średnie sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • tymianek suszony 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz lub chilli do smaku
  • sos sojowy jasny 3 łyżki

Lekka bezglutenowa, beztłuszczowa przekąska. Może posłużyć jako dodatek do obiadu albo samodzielne danie. Możecie dodać ulubione przyprawy i podać ją z ulubionym sosem (np. takim).

DSC_4386_2

Wytrawna baba z kaszy jaglanej i cukinii

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Cukinię miksuję w malakserze lub ucieram na tarce i mieszam z surową kaszą (razem z wodą, którą puściła cukinia).
  3. Dodaję wyciśnięte ząbki czosnku, sos sojowy i przyprawy (moja wersja jest delikatna w smaku, możecie dodać inne ulubione przyprawy).
  4. Masę wykładam do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Przykrywam papierem do pieczenia.
  5. Zapiekam około 70 minut w 190 stopniach.
  6. Kroję ostrym nożem, gdy trochę przestygnie.

Smacznego!

DSC_4403_2

Wytrawna baba z kaszy jaglanej i cukinii

DSC_4396_2

Wytrawna baba z kaszy jaglanej i cukinii

15 komentarzy

  1. powiem szczerze, ze jestem troche rozczarowana… kasza na wierzchu twarda, mimo ze podczas pieczenia podlewalam co jakis czas odrobina wody… a do tego ciezko sie kroi i rozsypuje podczas jedzenia.. w smaku tez raczej srednio, nikt w domu nie chce jesc 🙁 przykro mi

    • buuu szkoda:( a przykryłaś papierem na górze? Moja miękka nawet na górze… Może to zależy od ilości wody w cukinii? Albo od piekarnika? No i moja też się kroi dobrze, nawet jeszcze na gorąco. Tyle, że dobrym ostrym nożem. Ja jedną babę pokroiłam na grube plastry, na każdy położyłam plaster wegańskiego sera i zapiekłam przez chwilę, żeby ser się rozpuścił. Może w tej formie Wam będzie smakować?

    • podobną babę robię tez na słodko z jabłkami zamiast cukinii i też kasza na górze mięknie i babę da się kroić… sama nie wiem…

  2. Spróbowałem, całkiem dobre. A przede wszystkim proste 🙂 Kilka uwag / pytań:
    – Trudno „oderwać” od dolnego papieru. Czy należy posmarować tłuszczem?
    – Mała „sztywność” kawałków. Jakieś sugestie? Zastanawiam się czy nie zdjąć górnego papieru pod koniec żeby góra się trochę przypiekła. Bo u mnie góra biała (w przeciwieństwie do zdjęć powyżej.
    – Jakieś sugestie na urozmaicenie smaku / dodatki?

    • Hej Tomek, u mnie od papieru odchodziła łatwo, może lepiej zamiast papieru spróbuj wysmarować formę tłuszczem? Jak najbardziej możesz na koniec zdjąć papier, myślę, że wiele zależy od piekarnika. Można trochę podglądać w trakcie pieczenia i kombinować;) A co do dodatków, to co myślisz o suszonych pomidorach i chilli? Albo oliwki i zioła prowansalskie? Ja bym poszła w takie śródziemnomorskie klimaty:)

  3. mi wszystko wyszło- ładnie kasza się wypiekła i była miękka, ładnie odeszła baba od papieru i blaszki, jedyny problem to – gorzki smak. czy może to być wina kaszy jaglanej?
    z chęcią spróbowałabym jeszcze raz

    • tak, goryczka to od kaszy jaglanej… trzeba kaszę zawsze bardzo dokładnie kilkakrotnie przepłukać wodą. Można też przepłukać wrzątkiem, albo najpierw podprażyć na sucho a potem dopiero przepłukać.

Skomentuj