DSC_7712_2

Wytrawny tofurnik szpinakowy

  • 45 min
  • 11 składników
100%

Składniki:

  • tofu naturalne 450 g
  • szpinak mrożony 450 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • mąka kukurydziana (lub kaszka kukurydziana albo manna) 4 łyżki
  • ocet jabłkowy lub winny 2 łyżki
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • pieprz/chilli do smaku
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • ew. płatki drożdżowe 2 łyżki

Taki tofurnik może być przekąską w towarzystwie sałatki, elementem obiadu w towarzystwie kaszy i sosu, a pokrojony w plastry sprawdzi się na kanapce. Dobry na ciepło i na zimno.

DSC_7712_2

Wytrawny tofurnik szpinakowy

Wykonanie:

  1. Czosnek rozgniatam i odstawiam (tutaj sprawdź dlaczego).
  2. Szpinak rozmrażam.
  3. Dodaję pokrojone tofu, czosnek, oliwę, ocet, płatki drożdżowe  i przyprawy. Blenduję dokładnie.
  4. Dodaję mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną i blenduję ponownie.
  5. Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem (u mnie 21 cm).
  6. Piekę około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
  7. Kroję po ostygnięciu.
  8. Spróbujcie z sosem tzatziki (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_7713_2

Wytrawny tofurnik szpinakowy

DSC_7705_2

Wytrawny tofurnik szpinakowy

DSC_7749_2

Wytrawny tofurnik szpinakowy

2 Komentarzy

  1. Przepyszne. Szybkie, niedrogie. Dobrze się przechowuje. Czasem robię w muffinkowych foremkach i podaję dziecku do obiadu zamiast „kotleta”.

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved