DSC_5138_2

Wytrawny tufurnik z kaszą jaglaną

  • 55 min
  • 11 składników
88%

Składniki:

  • tofu wędzone 2 kostki po 180 g
  • kasza jaglana surowa pół szklanki
  • woda 1 i 1/3 szklanki
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek 100 ml (pół filiżanki)
  • ocet jabłkowy (lub sok z połówki cytryny) 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • kurkuma (dla koloru) 1/2 łyżeczki
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • chilli do smaku (u mnie 1/2 łyżeczki)
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)

Idealnie pasuje do wszelkich sałat albo rukoli z glazurą balsamiczną. Możecie zjeść w plastrach na kanapce albo zabrać jako drugie śniadanie do pracy. Dodajcie ulubione zioła, kminek albo suszone pomidory i szpinak. Modyfikujcie do woli:)

DSC_5125_2

Wytrawny tufurnik z kaszą jaglaną

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglana dokładnie przepłukuję, zalewam wodą i gotuję około 15 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
  2. Tofu kroję w kostkę i dodaję do kaszy.
  3. Dodaję oliwę, ocet jabłkowy lub sok z cytryny, przyprawy, wyciśnięte ząbki czosnku, mąkę ziemniaczaną i blenduję wszystko razem.
  4. Masę wykładam do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (u mnie 21cm).
  5. Piekę około 40 minut w 180 stopniach.
  6. Kroję, gdy lekko przestygnie.

Smacznego!

DSC_5122_2

Wytrawny tufurnik z kaszą jaglaną

DSC_5138_2

Wytrawny tufurnik z kaszą jaglaną

DSC_5139_2

Wytrawny tufurnik z kaszą jaglaną

DSC_5176_2

Wytrawny tufurnik z kaszą jaglaną

DSC_5156_2

Wytrawny tufurnik z kaszą jaglaną

180 stopni 40 min

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved