DSC_6195_2

Zapiekanka makaronowo-bakłażanowa

  • 50 min
  • 14 składników
100%

Składniki:

  • makaron (u mnie razowe penne) 1 opakowanie (500 g)
  • bakłażany 3 sztuki
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 4 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • cieciorka 1 puszka
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • utarty ser wegański do posypania (ok. 1 szklanka)
  • ocet winny 2-3 łyżki
  • oregano ok. 3 łyżki
  • chilli do smaku (u mnie pół łyżeczki)
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • pietruszka 1 mały pęczek

Wielka wypasiona zapiekanka makaronowa z moich ulubionych składników… Polecam;)

DSC_6195_2

Zapiekanka makaronowo-bakłażanowa

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu (żeby był al dente).
  2. W garnku na oliwie podsmażam cebulę.
  3. Dodaję pokrojoną paprykę, bakłażany, przyprawy, połowę poszatkowanej natki pietruszki i zalewam szklanką wody.
  4. Duszę pod przykryciem, aż bakłażan będzie miękki (20-30 minut).
  5. Dodaję koncentrat pomidorowy, ocet winny, wyciśnięte ząbki czosnku, mieszam i zestawiam z palnika.
  6. Formę do pieczenia smaruję oliwą.
  7. Warstwami układam: makaron-przepłukaną cieciorkę-warzywa-utarty ser-makaron-przepłukaną cieciorkę-warzywa-utarty ser.
  8. Posypuję pietruszką i zapiekam pod przykryciem około 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

DSC_6190_2

Zapiekanka makaronowo-bakłażanowa

DSC_6225_2

Zapiekanka makaronowo-bakłażanowa

DSC_6209_2

Zapiekanka makaronowo-bakłażanowa

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved