DSC_54561

Zielony biszkopt

  • 40 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • świeży szpinak 100 gr (2 duże garście)
  • mleko sojowe 1 szklanka
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • olej rzepakowy 6 łyżek
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • cukier lub ksylitol 0,5 szklanki
  • soda 1 łyżeczka

Zielony biszkopt szpinakowy. Smakuje całkiem zwyczajnie, tyle że jest zielony. Można go pokroić w kwadraty na małe zielone biszkopty albo wykorzystać go do fantazyjnego tortu. W zdrowszej wersji możecie połowę mąki zastąpić pełnoziarnistą.

DSC_54541

Zielony biszkopt

Wykonanie:

  1. W jednej misce łączę suche składniki: 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu i 1 łyżeczkę sody. Mieszam.
  2. Do blendera wlewam 1 szklankę mleka sojowego i 1 łyżkę octu, żeby mleko się ścięło. Dodaję 6 łyżek oleju oraz liście szpinaku. Blenduję.
  3. Do suchych składników dodaję mokre i energicznie mieszam łyżką, aż się połączą. Nie używam miksera.
  4. Ciasto wylewam na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm). Warstwa ciasta powinna być cienka, około 1 centymetra, dzięki temu biszkopt nie będzie miał problemu z wyrośnięciem i nie będzie zakalca.
  5. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę około 30 minut (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu wyłączam i otwieram piekarnik i zostawiam biszkopt jeszcze na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmuję i studzę.

Smacznego!

DSC_54561

Zielony biszkopt

DSC_54521

Zielony biszkopt

6 Komentarzy

    • Jasne, że można kombinować:) Ja mam z biszkoptami problem, wiec dla pewności używam najłatwiejszej w obsłudze pszennej ewentualnie pół na pół z pszenną razową albo orkiszowej. Ale zachęcam do eksperymentów i czekam na relacje:)

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved