DSC_0289_2

Ziemniaki a’la bolognese

  • 35 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • małe ziemniaczki lub zwykłe pokrojone w kostkę pół kilo
  • wędzone tofu 1 kostka (180 g)
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy pół słoiczka (ok. 100 g)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek 1 łyżka
  • kurkuma 1 łyżeczka

Zupełnie przypadkowe danie z tego, co było w lodówce. Wyszło takie fajne, że wrzucam;)

DSC_0296_2

Ziemniaki a’la bolognese

Wykonanie:

  1. Ziemniaki gotuję na parze (uważajcie, żeby nie rozgotować).
  2. Na patelni podsmażam pokrojoną drobno cebulę, rozgniecione widelcem lub pokrojone w kosteczkę tofu i ugotowane ziemniaki (żeby się zarumieniły).
  3. Dodaję przyprawy, koncentrat pomidorowy i rozgniecione ząbki czosnku. Podlewam odrobiną wody i podsmażam przez chwilę, mieszając.
  4. Możecie podać z pomidorami i natką pietruszki.

Smacznego!

DSC_0309_2

Ziemniaki a’la bolognese

DSC_0289_2

Ziemniaki a’la bolognese

DSC_0286_2

Ziemniaki a’la bolognese

 

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved