DSC_9152_2

Ziemniaki tandoori masala

  • 45 min
  • 13 składników
100%

Składniki:

  • ziemniaki 1 kilogram
  • por 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • olej do podsmażenia
  • pestki dyni 5 łyżek
  • siemię lniane 1 łyżka
  • tandori masala ok. 2 łyżki
  • kurkuma 1 łyżka
  • sól do smaku
  • ew. chilli do smaku

Ziemniaki z warzywami, pestkami dyni i moją ulubioną i indyjską mieszanką przypraw – tandoori masala.

DSC_9146_2

Ziemniaki z warzywami i pestkami dyni w tandoori masala

Wykonanie:

  1. Ziemniaki kroje w plastry i gotuję na parze, aż będą al’dente.
  2. Na patelni na oleju podsmażam cebulę.
  3. Dodaję drobno pokrojone warzywa, siemię lniane, zalewam małą filiżanką wody (ok 150 ml) i duszę pod przykryciem kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Czosnek rozgniatam i odkładam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
  5. Na suchej patelni podprażam pestki dyni.
  6. Do warzyw dodaję ziemniaki, pestki dyni, i przyprawy (tandoori masala najlepiej dodawajcie stopniowo, do smaku).
  7. Duszę razem kilka minut, dodaję czosnek i mieszam.
  8. Dobrze smakuje polane naturalnym jogurtem sojowym wymieszanym z sokiem z cytryny i posypane natką kolendry.

Ziemniaki zamiast gotować na parze, możecie też udusić z warzywami na jednej patelni.

Smacznego!

DSC_9172_2

Ziemniaki z warzywami i pestkami dyni w tandoori masala

DSC_9167_2

Ziemniaki z warzywami i pestkami dyni w tandoori masala

DSC_9152_2

Ziemniaki z warzywami i pestkami dyni w tandoori masala

1 Komentarz

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved