Zupa grzybowa z brązową soczewicą i amarantusem

  • 40 min
  • 14 składników
100%

Składniki:

  • cebula 2 sztuki
  • marchewka 1 sztuka
  • pieczarki pół kilo
  • suszone grzyby garść
  • soczewica brązowa (lub czerwona) 1 szklanka
  • amarantus 1 filiżanka (200 ml)
  • ciemny sos sojowy do smaku
  • olej do podsmażenia
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • natka pietruszki pół pęczka
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • czosnek 2 ząbki

Aromatyczna, zdrowa, pełna białka jesienna zupa z pieczarkami, suszonymi grzybami leśnymi, soczewicą i amarantusem.

dsc_8889_2

Zupa grzybowa z brązową soczewicą i amarantusem

Wykonanie:

  1. W garnku na oleju podsmażam cebulę.
  2. Dodaję utartą marchewkę i drobno pokrojone pieczarki. Podsmażam przez chwilę.
  3. Dodaję grzyby, soczewicę, amarantus, sos sojowy, przyprawy i zalewam wodą (ok. 2 litry).
  4. Gotuję około 30 minut.
  5. Pod koniec gotowania dodaję pokrojoną natkę i wyciśnięte ząbki czosnku.

Smacznego!

dsc_8880_2

Zupa grzybowa z brązową soczewicą i amarantusem

dsc_8901_2

Zupa grzybowa z brązową soczewicą i amarantusem

1 Komentarz

Skomentuj