Zupa jarzynowa z zasmażką

  • 35 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • brokuł 1 sztuka
  • ziemniaki ok. 5 sztuk
  • pietruszka lub koperek 1 pęczek
  • lubczyk suszony 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • oliwa z oliwek ok. 3 łyżki
  • mąka (u mnie orkiszowa, pszenna lub ryżowa) ok. 3 łyżki

Zupa jarzynowa mojej mamy. Lekka i delikatna w smaku. Obowiązkowo z zasmażką;) Idealna dla niemowlaka.

DSC_6003_2

Zupa jarzynowa z zasmażką

Wykonanie:

  1. Warzywa kroję i wkładam do garnka (poza ziemniakami).
  2. Dodaję podzielonego na różyczki brokuła i pokrojoną natkę pietruszki lub koperek, sól, pieprz i lubczyk.
  3. Zalewam wodą, tak, by przykryła warzywa i gotuje około 15 minut.
  4. Dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotuję jeszcze około 10 minut.
  5. Na patelni rozgrzewam oliwę.
  6. Dodaję mąkę i podgrzewam, mieszając, aż mąka się zarumieni.
  7. Stopniowo do zasmażki dolewam po jednej łyżce zupy, mieszając.
  8. Po dolaniu kilku łyżek zupy, zasmażkę wlewam do garnka i mieszam.

Smacznego!

DSC_5993_2

Zupa jarzynowa z zasmażką

DSC_6008_2

Zupa jarzynowa z zasmażką

DSC_5996_2

Zupa jarzynowa z zasmażką

1 Komentarz

Skomentuj