Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- ziemniaki 6 sztuk
- koperek 1 nieduży pęczek
- szpinak kilka garści
- śmietana roślinna 1 opakowanie
- olej do podsmażenia
- cytryna 1 sztuka
- cukier trzcinowy 1 łyżka
- liście laurowe 5 sztuk
- ziele angielskie kilka ziaren
- kminek mielony 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Delikatna śmietankowa jarzynówka, lekko słodko-kwaśna, z dodatkiem szpinaku i z dużą ilością koperku.
Wykonanie:
- Na niewielkiej ilości oleju w garnku podsmażam pora.
- Dodaję resztę włoszczyzny pokrojonej w kosteczkę, liście laurowe, ziele angielskie i przyprawy.
- Zalewam wodą i gotuję pod przykryciem około 10 minut.
- Dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki, szpinak i posiekany koperek. Gotuję kolejne 10 minut.
- Dodaje cukier trzcinowy, sok z jednej cytryny i zabielam śmietaną roślinną.
- Gotuję jeszcze minutę.
Smacznego!
zupa wyszła pyszna! 🙂
tylko nie miałam szpinaku więc dodałam kalafiora 🙂
Ekstra!
Jaką ilość wody trzeba dodać? I bezpośrednio na wok, czy przełożyć warzywa do garnka?
Hej, ja podsmażam pora już w garnku i do niego dodaję resztę warzyw. Gotuję w 4-litrowym garnku i dolewam wody tak na 2/3 garnka.