DSC_1739_2

Zupa krem z liści z kaszą jaglaną i młodymi ziemniakami

  • 45 min
  • 19 składników
100%

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • cukinia 1 sztuka
  • liście rzodkiewki z jednego pęczka
  • liście kalarepy z jednej kalarepy
  • liście kalafiora z jednego kalafiora
  • kasza jaglana sucha 1 szklanka
  • młode ziemniaki do podania
  • olej do podsmażenia
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • pieprz biały mielony 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • sos sojowy jasny do smaku
  • sok z jednej cytryny
  • cukier/ksylitol/jasny słód 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • pestki dyni/słonecznika do posypania

Zupa krem z liści kalarepy, rzodkiewki i kalafiora z kasza jaglaną i młodymi ziemniakami. Nic się nie zmarnuje:)

DSC_1746_2

Zupa krem z liści z kaszą jaglaną i młodymi ziemniakami

Wykonanie:

  1. W dużym garnku (u mnie 4-litrowy) na niewielkiej ilości oleju podsmażam cebulę. Dodaję obraną i pokrojoną włoszczyznę, pokrojoną cukinię i zalewam wodą (ok. 2,5 litra).
  2. Dodaję umyte i pokrojone liście rzodkiewki, cukinii i kalarepy oraz przyprawy.
  3. Wsypuję dobrze opłukaną kaszę jaglaną.
  4. Wszystko razem gotuję około 30 minut i blenduję.
  5. W międzyczasie gotuję ziemniaki i na suchej patelni prażę pestki dyni lub słonecznika, aż się zarumienią.
  6. Do zblendowanej zupy dodaję wyciśnięte ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do dań), sok z cytryny i łyżeczkę cukru/ksylitolu lub dowolnego jasnego słodu.
  7. W razie konieczności dodaję soli lub sosu sojowego.
  8. Zupę podaję z młodymi ziemniakami, posypaną uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Smacznego!

DSC_1740_2

Zupa krem z liści z kaszą jaglaną i młodymi ziemniakami

DSC_1739_2

Zupa krem z liści z kaszą jaglaną i młodymi ziemniakami

DSC_1752_2

Zupa krem z liści z kaszą jaglaną i młodymi ziemniakami

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved