Składniki:
- czerwona cebula 2 sztuki
- czerwona papryka 2 sztuki
- marchew 2 sztuki
- kukurydza 1 puszka
- czerwona fasola 1 puszka
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g )
- olej do podsmażenia
- curry w proszku 1 łyżeczka
- cynamon pół łyżeczki
- liście laurowe 3 sztuki
- ostra papryka do smaku
- słodka papryka 1 łyżeczka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- oregano 1 łyżeczka
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku
- ryż lub makaron do podania
Na jesienne chłody poleca się rozgrzewająca, lekko pikantna zupa w meksykańskim stylu. Prosta, szybko i pożywna;)
Wykonanie:
- W garnku na oleju podsmażam cebulę.
- Dodaję pokrojoną paprykę i marchewkę oraz przepłukaną kukurydzę i fasolę.
- Zalewam wodą (ok. 2 litry), dodaję przyprawy i gotuję około 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy i wyciśnięte ząbki czosnku.
- Podaję z ryżem lub makaronem.
Smacznego!
dziękuje kochaniu bardzo smaczne danie, pozdrawiam cieplutko 🙂
Super przepis, dziękuję 🙂
Fajnie, że smakuje:)