dsc_8040_2

Zupa meksykańska

  • 30 min
  • 17 składników
100%

Składniki:

  • czerwona cebula 2 sztuki
  • czerwona papryka 2 sztuki
  • marchew 2 sztuki
  • kukurydza 1 puszka
  • czerwona fasola 1 puszka
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g )
  • olej do podsmażenia
  • curry w proszku 1 łyżeczka
  • cynamon pół łyżeczki
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ostra papryka do smaku
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • ryż lub makaron do podania

Na jesienne chłody poleca się rozgrzewająca, lekko pikantna zupa w meksykańskim stylu. Prosta, szybko i pożywna;)

dsc_8040_2

Zupa meksykańska

Wykonanie:

  1. W garnku na oleju podsmażam cebulę.
  2. Dodaję pokrojoną paprykę i marchewkę oraz przepłukaną kukurydzę i fasolę.
  3. Zalewam wodą (ok. 2 litry), dodaję przyprawy i gotuję około 20 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy i wyciśnięte ząbki czosnku.
  5. Podaję z ryżem lub makaronem.

Smacznego!

dsc_8028_2

Zupa meksykańska

dsc_8042_2

Zupa meksykańska

dsc_8053_2

Zupa meksykańska

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved