Składniki:
- por 2 sztuki
- soczewica zielona 1 filiżanka
- soczewica czerwona 1 filiżanka
- ziemniaki ok. 5 sztuk
- jasny sos sojowy do smaku (u mnie ok. 3 łyżki)
- kurkuma 1 łyżeczka
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek ok. 1 łyżka
- ulubiona masala (u mnie Rajmah masala) ok. 2 łyżeczki
Szybka, aromatyczna zupa z soczewicy i pora z indyjską nutą. Na rozgrzewkę i na większy głód;)
Wykonanie:
- Soczewicę przepłukuję wodą.
- Ziemniaki i pora kroję (zielone części również).
- Wszystko umieszczam w garnku i zalewam wodą (ok. 2 litry).
- Czosnek rozgniatam i odkładam (tutaj sprawdź dlaczego).
- Dodaję sos sojowy, przyprawy i gotuję około 30 minut (aż zielona soczewica będzie miękka).
- Na koniec dodaję czosnek i oliwę z oliwek.
Smacznego!
Nasze zupy gotujemy na wodzie filtrowanej- zyskują wtedy na smaku. Mamy filtr redox fitaqua, który daje wodę smaczną oraz zdrową – bo woda ta podnosi odporność.