DSC_4974_2

Zupa porowo-soczewicowa

  • 40 min
  • 9 składników
93%

Składniki:

  • por 2 sztuki
  • soczewica zielona 1 filiżanka
  • soczewica czerwona 1 filiżanka
  • ziemniaki ok. 5 sztuk
  • jasny sos sojowy do smaku (u mnie ok. 3 łyżki)
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek ok. 1 łyżka
  • ulubiona masala (u mnie Rajmah masala) ok. 2 łyżeczki

Szybka, aromatyczna zupa z soczewicy i pora z indyjską nutą. Na rozgrzewkę i na większy głód;)

DSC_4977_2

Zupa porowo-soczewicowa

Wykonanie:

  1. Soczewicę przepłukuję wodą.
  2. Ziemniaki i pora kroję (zielone części również).
  3. Wszystko umieszczam w garnku i zalewam wodą (ok. 2 litry).
  4. Czosnek rozgniatam i odkładam (tutaj sprawdź dlaczego).
  5. Dodaję sos sojowy, przyprawy i gotuję około 30 minut (aż zielona soczewica będzie miękka).
  6. Na koniec dodaję czosnek i oliwę z oliwek.

Smacznego!

DSC_4974_2

Zupa porowo-soczewicowa

DSC_4956_2

Zupa porowo-soczewicowa

DSC_4963_2

Zupa porowo-soczewicowa

1 Komentarz

  1. Nasze zupy gotujemy na wodzie filtrowanej- zyskują wtedy na smaku. Mamy filtr redox fitaqua, który daje wodę smaczną oraz zdrową – bo woda ta podnosi odporność.

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved