Aloo gobi

  • 45 min
  • 17 składników
88%

Składniki:

  • kalafior 1 średnia główka
  • ziemniaki ok. 5 sztuk
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • kolendra lub pietruszka do posypania
  • ew. papryka chilli (świeża lub suszona) do smaku
  • zielony groszek mrożony (ew. z puszki) 1 szklanka (250 ml)
  • koncentrat pomidorowy 1-2 łyżki
  • curry w proszku 1 łyżeczka
  • garam masala 1 łyżeczka
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • olej do podsmażenia
  • ew. sok z cytryny do polania

Aloo gobi, czyli kalafior z ziemniakami – bardzo popularne danie kuchni indyjskiej. Proste i aromatyczne.

DSC_4310_2

Aloo gobi

Wykonanie:

  1. W dużym garnku na oleju podsmażam cebulę.
  2. Gdy cebula się zarumieni, dodaję przyprawy (kolendrę miażdżę w moździerzu lub tłuczkiem) i podsmażam przez chwilę, mieszając.
  3. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i podzielonego na małe różyczki kalafiora.
  4. Podlewam 1/2 szklanki wody i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Mieszam od czasu do czasu. W razie konieczności dodaję więcej wody.
  5. W międzyczasie wyciskam czosnek i odstawiam (tutaj przeczytasz, jak dodawać czosnek do potraw).
  6. Pod koniec gotowania dodaję wyciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy i groszek. Solę do smaku.
  7. Na talerzu posypuję natką kolendry lub pietruszki i polewam sokiem z cytryny.

Smacznego!

DSC_4314_2

Aloo gobi

DSC_4328_2

Aloo gobi

DSC_4337_2

Aloo gobi

2 komentarze

  1. Ech, coś mnie podkusiło, że bezkrytycznie podszedłem do tego przepisu, a przecież oczywistym jest, że ziemniak i kalafior nie powinien mieć takiego samego czasu gotowania/duszenia. Ogólnie przepis okej, ale no, kalafiora jednak raczej warto dodać później, chyba że lubi się rozgotowanego.

    • ciekawe, u mnie zazwyczaj to ziemniaki się za bardzo rozgotowują;) nawet na zdjęciu widać, że są lekko rozgotowane;) choć w tym przepisie to daje nawet fajny efekt, bo tworzą lekko zawiesisty sos.

Skomentuj