Składniki:
- soczewica zielona 1 filiżanka (200 ml)
- grzyby suszone 1 filiżanka
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- ciemny sos sojowy do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Gęsty sos na bazie soczewicy i suszonych grzybów. Do wege kotletów, pasztetów i pieczeni, do razowego makaronu, kaszy albo brązowego ryżu.
Wykonanie:
- Soczewicę i grzyby zalewam 4 filiżankami wody i gotuję do miękkości (u mnie około 30 minut).
- Dodaję sos sojowy, sól i pieprz.
- W szklance mieszam 1 łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością zimnej wody. Wlewam powoli do gotującej się soczewicy i gotuję przez chwilę mieszając.
- Spróbujcie z kotletami brokułowymi (przepis tutaj😉 )
Smacznego!
Już czuję aromat suszonych grzybów. Oby tej jesieni było ich więcej w lesie….
Super pomysł 🙂 Będę musiała spróbować, tylko raczej dopiero jesienią, bo suszone grzyby już mi się niestety skończyły.
Dziś trafiłam na ten blog, pierwszy przepis (a właściwie dwa od razu;)) i strzał w 10! Sos jest rewelacyjny! Był dodatkiem do równie pysznych kotletów z ziemniaków i tofu:) Coś czuję, że to będzie nasz ulubiony blog kulinarny:)Już mam w planach zrobienie kilku następnych dań wg blogowych przepisów;)
Ekstra! Proszę o info, jak kolejne dania:)