Aromatyczny sos soczewicowo-grzybowy

  • 35 min
  • 6 składników

Składniki:

  • soczewica zielona 1 filiżanka (200 ml)
  • grzyby suszone 1 filiżanka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • ciemny sos sojowy do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Gęsty sos na bazie soczewicy i suszonych grzybów. Do wege kotletów, pasztetów i pieczeni, do razowego makaronu, kaszy albo brązowego ryżu.

DSC_9486_2

Aromatyczny sos soczewicowo-grzybowy

Wykonanie:

  1. Soczewicę i grzyby zalewam 4 filiżankami wody i gotuję do miękkości (u mnie około 30 minut).
  2. Dodaję sos sojowy, sól i pieprz.
  3. W szklance mieszam 1 łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością zimnej wody. Wlewam powoli do gotującej się soczewicy i gotuję przez chwilę mieszając.
  4. Spróbujcie z kotletami brokułowymi (przepis tutaj😉 )

Smacznego!

DSC_9483_2

Aromatyczny sos soczewicowo-grzybowy

DSC_9478_2

Aromatyczny sos soczewicowo-grzybowy

DSC_9470_2

Aromatyczny sos soczewicowo-grzybowy

4 komentarze

  1. Dziś trafiłam na ten blog, pierwszy przepis (a właściwie dwa od razu;)) i strzał w 10! Sos jest rewelacyjny! Był dodatkiem do równie pysznych kotletów z ziemniaków i tofu:) Coś czuję, że to będzie nasz ulubiony blog kulinarny:)Już mam w planach zrobienie kilku następnych dań wg blogowych przepisów;)

Skomentuj