Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- cebula 1 sztuka
- suszone grzyby mun kilka sztuk
- natka pietruszki i selera kilka gałązek
- liście laurowe 3 sztuki
- pieprz czarny kilka ziarenek
- ziele angielskie kilka ziarenek
- czosnek 2 ząbki
- korzeń imbiru kilka plasterków
- goździki kilka sztuk
- anyż kilka gwiazdek
- kurkuma szczypta
- sos sojowy do smaku
- olej 1 łyżka
- sól do smaku
- ew. świeża kolendra do posypania
- ew. papryczka chilli 1/2
Aromatyczny rosół wegetariański w wersji azjatyckiej, z dodatkiem grzybów mun, imbiru, anyżu, goździków i chilli. Podany z ryżowym lub sojowym makaronem.
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa myję obieram i umieszczam w garnku.
- Dodaję suszone grzyby mun, czosnek, imbir, papryczkę chilli, gałązki selera i pietruszki, przyprawy, sos sojowy i olej.
- Zalewam 2-3 litrami wody i zagotowuję.
- Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 1,5 – 2 godziny.
- W razie konieczności doprawiam solą lub sosem sojowym.
- Podaję z makaronem ryżowym lub sojowym.
- Możecie posypać świeżą natką kolendry.
Smacznego!
Ależ mnie naszła ochota na taki rosołek 🙂
Pingback: Aktualnie za oknem - Rabarbarowo
Dziś w radio usłyszałam starą piosenkę Alibebek (słowa: Stefan Friedmann, muzyka Ptaszyn Wróblewski):
„Siedzi z bratem brat przy stole
I wypada po rosole
Na każdego z dwóch.
Dobry rosół, gdy gorący,
Więc go odgrzać każdy chcący.
W piecu zgasło już…”
– ale to chyba nie na temat 🙂