Azjatycki rosół

  • 100 min
  • 17 składników
100%

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • cebula 1 sztuka
  • suszone grzyby mun kilka sztuk
  • natka pietruszki i selera kilka gałązek
  • liście laurowe 3 sztuki
  • pieprz czarny kilka ziarenek
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • czosnek 2 ząbki
  • korzeń imbiru kilka plasterków
  • goździki kilka sztuk
  • anyż kilka gwiazdek
  • kurkuma szczypta
  • sos sojowy do smaku
  • olej 1 łyżka
  • sól do smaku
  • ew. świeża kolendra do posypania
  • ew. papryczka chilli 1/2

Aromatyczny rosół wegetariański w wersji azjatyckiej, z dodatkiem grzybów mun, imbiru, anyżu, goździków i chilli. Podany z ryżowym lub sojowym makaronem.

DSC_6430_2

Azjatycki rosół

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa myję obieram i umieszczam w garnku.
  2. Dodaję suszone grzyby mun, czosnek, imbir, papryczkę chilli, gałązki selera i pietruszki, przyprawy, sos sojowy i olej.
  3. Zalewam 2-3 litrami wody i zagotowuję.
  4. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 1,5 – 2 godziny.
  5. W razie konieczności doprawiam solą lub sosem sojowym.
  6. Podaję z makaronem ryżowym lub sojowym.
  7. Możecie posypać świeżą natką kolendry.

Smacznego!

DSC_6428_2

Azjatycki rosół

DSC_6425_2

Azjatycki rosół

DSC_6419_2

Azjatycki rosół

3 komentarze

  1. Pingback: Aktualnie za oknem - Rabarbarowo

  2. Dziś w radio usłyszałam starą piosenkę Alibebek (słowa: Stefan Friedmann, muzyka Ptaszyn Wróblewski):
    „Siedzi z bratem brat przy stole
    I wypada po rosole
    Na każdego z dwóch.
    Dobry rosół, gdy gorący,
    Więc go odgrzać każdy chcący.
    W piecu zgasło już…”
    – ale to chyba nie na temat 🙂

Skomentuj