Składniki:
- mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (375 ml)
- mąka ziemniaczana pół szklanki (125 ml)
- budyń waniliowy 1 opakowanie
- cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
- olej (u mnie rzepakowy) 1/2 szklanki (125 ml)
- cytryna 1 sztuka
Wegańska babka wielkanocna. Możecie dodać do niej skórkę pomarańczową, rodzynki, polać lukrem albo posypać pudrem.
Wykonanie:
- Do jednej miski wsypuje suche składniki: mąki, cukier/ksylitol/erytrol, budyń w proszku, sodę i proszek do pieczenia.
- Do drugiej miski wlewam mleko sojowe, dodaję sok i skórkę startą z cytryny – tylko żółtą część oraz olej (jeśli chcecie, żeby babka miała cytrynowy smak, użyjcie dwóch cytryn).
- Mokre składniki wlewam do suchych i dokładnie mieszam.
- Ciasto przekładam do formy (u mnie średnica 20 cm) posmarowanej olejem i obsypanej mąką.
- Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piekę ok. 45-60 minut (do suchego patyczka).
- Gdy babka lekko przestygnie, wyjmuję z formy i posypuję pudrem lub polewam lukrem.
- Przechowuję przykrytą ściereczką, żeby babka nie wyschła.
Smacznego!
Wygląda obiecująco!
A czy wyjdzie z mąka bezglutenową?
Jeśli tak to jaka jest najlepsza do wypieków 😉
Nie próbowałam, ale ja najbardziej ufam mieszankom bezglutenowym, kupnym albo domowym:)
Cześć! A z mlekiem owsianym? Dałoby radę? Mamy alergię na soję? Pozdr
nie próbowałam, ale można pokombinować;) Daj znać jakby co;)
A można bez budyniu i z mlekiem orkiszowym ?
Myślę, że można. Zamiast budyniu można dodać cukier z wanilią.
hej!
czy mogę użyć cukru kokosowego?
w jaki sposób przechowywać babkę? chcę upiec dzień przed Wielkanocą i nie wiem co z nią zrobić, aby nie wyschła.
dziękuję za fajny przepis!