Babka bez jajek

  • 60 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (375 ml)
  • mąka ziemniaczana pół szklanki (125 ml)
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
  • olej (u mnie rzepakowy) 1/2 szklanki (125 ml)
  • cytryna 1 sztuka

Wegańska babka wielkanocna. Możecie dodać do niej skórkę pomarańczową, rodzynki, polać lukrem albo posypać pudrem.

Babka bez jajek

Wykonanie:

  1. Do jednej miski wsypuje suche składniki: mąki, cukier/ksylitol/erytrol, budyń w proszku, sodę i proszek do pieczenia.
  2. Do drugiej miski wlewam mleko sojowe, dodaję sok i skórkę startą z cytryny – tylko żółtą część oraz olej (jeśli chcecie, żeby babka miała cytrynowy smak, użyjcie dwóch cytryn).
  3. Mokre składniki wlewam do suchych i dokładnie mieszam.
  4. Ciasto przekładam do formy (u mnie średnica 20 cm) posmarowanej olejem i obsypanej mąką.
  5. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piekę ok. 45-60 minut (do suchego patyczka).
  6. Gdy babka lekko przestygnie, wyjmuję z formy i posypuję pudrem lub polewam lukrem.
  7. Przechowuję przykrytą ściereczką, żeby babka nie wyschła.

Smacznego!

Babka bez jajek

Babka bez jajek

Babka bez jajek

8 komentarzy

  1. hej!
    czy mogę użyć cukru kokosowego?
    w jaki sposób przechowywać babkę? chcę upiec dzień przed Wielkanocą i nie wiem co z nią zrobić, aby nie wyschła.
    dziękuję za fajny przepis!

Skomentuj