Bakłażan ze szpinakiem

  • 30 min
  • 12 składników

Składniki:

  • bakłażan 2 sztuki
  • szpinak mrożony 1 opakowanie (ok. 450 g)
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • sok z jednej cytryny
  • sos sojowy ok. 2 łyżki
  • biały pieprz pół łyżeczki
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • ew. płatki drożdżowe 2 łyżki

Niecodzienne połączenie, które dla mnie jest strzałem w dziesiątkę:) Do makaronu, ryżu, kasz, ziemniaków i do pieczywa.

szpinak z bakłażanem

Bakłażan ze szpinakiem

Wykonanie:

  1. W garnku na oliwie podsmażam cebulę, aż się zarumieni.
  2. Zabki czosnku rozgniatam i odkładam (tutaj przeczytaj dlaczego warto rozgnieść je wcześniej).
  3. Dodaję pokrojone bakłażany, szpinak, przyprawy, podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem, aż bakłażan będzie miękki. Mieszam od czasu do czasu i w razie konieczności dodaję odrobinę wody.
  4. Dodaję czosnek, sok z cytryny, sos sojowy i ewentualnie płatki drożdżowe.
  5. Gotuje jeszcze przez chwilę.

Smacznego!

bakłażan w szpinaku

Bakłażan ze szpinakiem

Jak przyrządzić bakłażana?

Bakłażan ze szpinakiem

duszony bakłażan

Bakłażan ze szpinakiem