Bakłażany w pomidorach z cieciorką i papryką

  • 40 min
  • 13 składników
100%

Składniki:

  • bakłażany 2 sztuki
  • papryka czerwona 2 sztuki
  • cebula 2 sztuki
  • pomidory 2 sztuki
  • cieciorka 1 puszka
  • czosnek 2 ząbki
  • świeża kolendra 1 pęczek
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • sok z jednej cytryny
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • ew. syrop klonowy/cukier/ksylitol do smaku (u mnie 1 łyżka)

Proste danie pachnące kuchnią Bliskiego Wschodu. Moje ulubione smaki…

DSC_8431_2

Bakłażany w pomidorach z cieciorką i papryką

Wykonanie:

  1. Na oliwie podsmażam pokrojoną w duże kawałki cebulę.
  2. Dodaję papryki, pomidory i bakłażany, wszystkie warzywa pokrojone na duże kawałki.
  3. Zalewam filiżanka wody, dodaję cieciorkę, przyprawy i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (u mnie około pół godziny).
  4. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i rozgniecione ząbki czosnku. Ewentualnie dosładzam do smaku.
  5. Na talerzach posypuję natką kolendry.
  6. Podaję z pieczywem, kuskusem lub makaronem.

Smacznego!

DSC_8429_2

Bakłażany w pomidorach z cieciorką i papryką

DSC_8462_2

Bakłażany w pomidorach z cieciorką i papryką

DSC_8450_2

Bakłażany w pomidorach z cieciorką i papryką

Brak komentarzy

Skomentuj