Składniki:
- bakłażany 2 sztuki
- papryka czerwona 2 sztuki
- cebula 2 sztuki
- pomidory 2 sztuki
- cieciorka 1 puszka
- czosnek 2 ząbki
- świeża kolendra 1 pęczek
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- sok z jednej cytryny
- kumin mielony 1 łyżeczka
- sól do smaku
- chilli do smaku
- ew. syrop klonowy/cukier/ksylitol do smaku (u mnie 1 łyżka)
Proste danie pachnące kuchnią Bliskiego Wschodu. Moje ulubione smaki…
Wykonanie:
- Na oliwie podsmażam pokrojoną w duże kawałki cebulę.
- Dodaję papryki, pomidory i bakłażany, wszystkie warzywa pokrojone na duże kawałki.
- Zalewam filiżanka wody, dodaję cieciorkę, przyprawy i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (u mnie około pół godziny).
- Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i rozgniecione ząbki czosnku. Ewentualnie dosładzam do smaku.
- Na talerzach posypuję natką kolendry.
- Podaję z pieczywem, kuskusem lub makaronem.
Smacznego!
Brak komentarzy