Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- czerwona soczewica pól szklanki (125 ml)
- amarantus pól szklanki (125 ml)
- quinoa (komosa ryżowa) pól szklanki (125 ml)
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- sól do smaku
- pieprz/chilli do smaku
- kminek mielony 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
Zupa jarzynowa z dodatkiem czerwonej soczewicy, komosy ryżowej i amarantusa. Pełna witamin, białka i żelaza. Świetna dla maluchów, bo dostarcza wielu wartości odżywczych.
Wykonanie:
- Włoszczyznę obieram, kroję i wrzucam do garnka.
- Dodaję soczewicę, amarantus, komosę ryżową i przyprawy.
- Zalewam wodą około 2 centymetry ponad zawartość garnka.
- Gotuję około 30 minut.
- Po koniec gotowania dodaję koncentrat.
- Na koniec dodaję łyżkę oliwy i ewentualnie doprawiam do smaku. Jeżeli zupa jest dla Was za gęsta, dodajcie gorącej wody.
- Dla najmłodszych możecie pominąć ostre przyprawy i zblendować na krem.
Smacznego!
Veganbando, gdzie byłaś przez całe moje dotychczasowe życie? <3
🙂
Asiu! Kocham Twój komentarz.. <3
Przepis oczywiście też! 😉
😉
ja też:)
Wspaniałości 🙂
Zrobiłam. Polecam. Pyszna. 😊😊😊
Mam pytanie,czy komosę ,amarantusa i kasze jaglana moczyć w wodzie na noc?
ja nie moczę
Podobno komosy nie można dawać malym dzieciom, do 3 lat. Coś wiecie na ten temat?