Bardzo zdrowa zupa jarzynowa

  • 40 min
  • 12 składników
100%

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • czerwona soczewica pól szklanki (125 ml)
  • amarantus pól szklanki (125 ml)
  • quinoa (komosa ryżowa) pól szklanki (125 ml)
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sól do smaku
  • pieprz/chilli do smaku
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka

Zupa jarzynowa z dodatkiem czerwonej soczewicy, komosy ryżowej i amarantusa. Pełna witamin, białka i żelaza. Świetna dla maluchów, bo dostarcza wielu wartości odżywczych.

DSC_5853_2

Bardzo zdrowa zupa jarzynowa

Wykonanie:

  1. Włoszczyznę obieram, kroję i wrzucam do garnka.
  2. Dodaję soczewicę, amarantus, komosę ryżową i przyprawy.
  3. Zalewam wodą około 2 centymetry ponad zawartość garnka.
  4. Gotuję około 30 minut.
  5. Po koniec gotowania dodaję koncentrat.
  6. Na koniec dodaję łyżkę oliwy i ewentualnie doprawiam do smaku. Jeżeli zupa jest dla Was za gęsta, dodajcie gorącej wody.
  7. Dla najmłodszych możecie pominąć ostre przyprawy i zblendować na krem.

Smacznego!

DSC_5834_2

Bardzo zdrowa zupa jarzynowa

DSC_5855_2

Bardzo zdrowa zupa jarzynowa

DSC_5840_2

Bardzo zdrowa zupa jarzynowa

11 komentarzy

Skomentuj