Bezglutenowa tarta z truskawkami i kremem jaglanym

  • 40 min
  • 12 składników

Składniki:

  • mąka ryżowa 1,5 szklanki (375 ml)
  • mąka kukurydziana pół szklanki (125 ml)
  • mąka gryczana pół szklanki (125 ml)
  • mąka ziemniaczana pół szklanki (125 ml)
  • olej (u mnie rzepakowy) 1 filiżanka (200 ml) + do wysmarowania formy
  • zimna woda 1 filiżanka (200 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol 1 filiżanka (200 ml) do ciasta + do kremu do smaku
  • ugotowana kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • mleko roślinne do kremu
  • truskawki do dekoracji

Ciasto zainspirowane tartą z truskawkami i agrestem Przemysława Ignaszewskiego, na którą przepis znajdziecie w czerwcowym magazynie Vege. W mojej wersji bezglutenowe ciasto, krem z kaszy jaglanej i truskawki.

Polecam czerwcowy numer Vege, w którym przeczytacie między innymi ciekawy wywiad z Alicją Janosz, która od kilku lat jest weganką oraz artykuł o zjawisku foodporn.

DSC_6746_2

Bezglutenowa tarta z truskawkami i kremem jaglanym

Wykonanie:

  1. Mąki mieszam w misce. Dodaję cukier/ksylitol/erytrol i mieszam ponownie.
  2. Dolewam olej i zimną wodę. Mieszam dokładnie. Powinno powstać gęste ciasto, które można lepić w dłoniach.
  3. Ciastem wykładam wysmarowana olejem formę do tarty (u mnie 28 cm) i wstawiam ją do zamrażalnika na 15 minut.
  4. Wyjmuję, nakłuwam widelcem i piekę około 30 minut w 180 stopniach.
  5. Do ugotowanej, gorącej kaszy jaglanej dodaję wanilię, olej kokosowy i blendując, stopniowo dolewam mleko roślinne, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu (ja używam tego blendera).
  6. Krem słodzę do smaku i ponownie blenduję.
  7. Krem wykładam na upieczony spód.
  8. Dekoruję truskawkami i pozostawiam do wystygnięcia.
DSC_6733_2

Bezglutenowa tarta z truskawkami i kremem jaglanym

6 komentarzy

      • Zrobiłam i ciasto mi wyszło bardzo twarde, zakalec, nie można go pokroić 🙁
        Ale ciasto w sobie bardzo smaczne, tylko nie wiem, co zrobiłam źle z ciastem… Masz może jakieś pomysły?

Skomentuj