Bezglutenowe brownie z awokado (bez oleju i cukru)

  • 40 min
  • 8 składników

Składniki:

  • dojrzałe miękkie awokado 2 sztuki
  • daktyle 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne do zalania daktyli
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • kakao 7 łyżek
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • sól pół łyżeczki
  • mąka ryżowa ok. 1 filiżanka (200 ml)

Lekkie, delikatne, aksamitne i mocno czekoladowe ciasto na bazie bezglutenowej mąki i awokado. Słodzone tylko daktylami.

DSC_7220_2

Bezglutenowe brownie z awokado (bez tłuszczu i cukru)

Wykonanie:

  1. Daktyle wsypuje do szklanki i zalewam mlekiem roślinnym na noc (lub gorącym mlekiem roślinnym na pół godziny).
  2. Do blendera (ja używam tego) wlewam daktyle razem z mlekiem roślinnym.
  3. Dodaję kakao, sól, ocet, sodę i wydrążone ze skórki awokado.
  4. Blenduję na gładką masę.
  5. Przekładam do miski i dodaję mąkę, mieszając (tyle, żeby powstało gęste ciasto).
  6. Masę przekładam do formy (u mnie mała keksówka) i piekę około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
  7. Przed podaniem możecie posypać kakao i podać z owocami.
  8. Możecie spróbować użyć również mąki gryczanej.

Smacznego!

DSC_7199_2

Bezglutenowe brownie z awokado (bez tłuszczu i cukru)

DSC_7187_2

Bezglutenowe brownie z awokado (bez tłuszczu i cukru)

DSC_7173_2

Bezglutenowe brownie z awokado (bez tłuszczu i cukru)

11 komentarzy

  1. Ślinka cieknie 😀 Czy mogę zamienić mąkę ryżową na przykład owsianą i czy wtedy proporcje będą te same?

Skomentuj

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved