Bigos a’la kimchi

  • 40 min
  • 11 składników

Składniki:

  • kapusta pekińska 1 duża główka
  • kapusta kiszona pół kilo
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (ok. 200 g)
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 1 sztuka
  • ostra papryka/chilli do smaku (u mnie pół łyżeczki)
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • imbir w proszku 1 łyżeczka
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • ew. sól do smaku

Bigos w wersji orientalnej. Pyszny w towarzystwie pieczywa, jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie na poście warzywno-owocowym dr Dąbrowskiej.

bigos

Bigos a’la kimchi

Wykonanie:

  1. Kroję kapustę pekińską i umieszczam w dużym garnku.
  2. Dodaję pokrojoną marchewkę i cebulę (jeśli nie jesteście na poście Dąbrowskiej, cebulę możecie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i dodać do kapusty).
  3. Podlewam odrobina wody, dodaję imbir, kumin i duszę pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka (około 15 minut).
  4. W międzyczasie rozgniatam ząbki czosnku i odkładam na min. 10 minut (tutaj przeczytaj, dlaczego jest to ważne).
  5. Dodaję kapustę kiszoną, mieszam i duszę wszystko razem, aż kapusta kiszona zmięknie (około 30 minut).
  6. Dodaję koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, czosnek, mieszam i duszę jeszcze przez chwilę.

Smacznego!

wegański bigos

Bigos a’la kimchi

kimchi

Bigos a’la kimchi

vegan kimchi

Bigos a’la kimchi