Składniki:
- kapusta pekińska 1 duża główka
- kapusta kiszona pół kilo
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (ok. 200 g)
- cebula 1 sztuka
- marchew 1 sztuka
- ostra papryka/chilli do smaku (u mnie pół łyżeczki)
- kumin mielony 1 łyżeczka
- imbir w proszku 1 łyżeczka
- słodka papryka 1 łyżeczka
- czosnek 2 ząbki
- ew. sól do smaku
Bigos w wersji orientalnej. Pyszny w towarzystwie pieczywa, jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie na poście warzywno-owocowym dr Dąbrowskiej.
Wykonanie:
- Kroję kapustę pekińską i umieszczam w dużym garnku.
- Dodaję pokrojoną marchewkę i cebulę (jeśli nie jesteście na poście Dąbrowskiej, cebulę możecie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i dodać do kapusty).
- Podlewam odrobina wody, dodaję imbir, kumin i duszę pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka (około 15 minut).
- W międzyczasie rozgniatam ząbki czosnku i odkładam na min. 10 minut (tutaj przeczytaj, dlaczego jest to ważne).
- Dodaję kapustę kiszoną, mieszam i duszę wszystko razem, aż kapusta kiszona zmięknie (około 30 minut).
- Dodaję koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, czosnek, mieszam i duszę jeszcze przez chwilę.
Smacznego!
Robię po raz nie wiem który, UWIELBIAMY! często dodaję grzyby, tak czy siak nasza kwaszona kapucha + orientalne przyprawy to SUPER POMYSŁ!
też lubię:) smacznego!