Składniki:
- mrożonki wielowarzywne 2 opakowania po 750 g
- cebula 1 sztuka
- olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- suszone śliwki garść
- liść laurowy 2 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- majeranek 1 łyżka
- czarny pieprz do smaku
- sól do smaku
Szybkie danie, które powstało przypadkiem, kiedy rozgotowałam mrożonkę warzywną…:) Taki „bigos” robię, kiedy nie mam czasu na gotowanie, nawet na obranie i pokrojenie warzyw. Najlepiej smakuje z ziemniakami albo z pieczywem.
Wykonanie:
- W garnku na oleju podsmażam cebulę.
- Dodaję dwa opakowania mrożonych mieszanek warzywnych.
- Dorzucam suszone śliwki, przyprawy, przykrywam i duszę około 30 minut (aż warzywa się lekko rozgotują).
- Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję jeszcze przez chwilę.
- Podaję z ziemniakami, z kaszą lub z pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy