Bigos warzywny

  • 35 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • mrożonki wielowarzywne 2 opakowania po 750 g
  • cebula 1 sztuka
  • olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • suszone śliwki garść
  • liść laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • majeranek 1 łyżka
  • czarny pieprz do smaku
  • sól do smaku

Szybkie danie, które powstało przypadkiem, kiedy rozgotowałam mrożonkę warzywną…:) Taki „bigos” robię, kiedy nie mam czasu na gotowanie, nawet na obranie i pokrojenie warzyw. Najlepiej smakuje z ziemniakami albo z pieczywem.

dsc_7265_2

Bigos warzywny

Wykonanie:

  1. W garnku na oleju podsmażam cebulę.
  2. Dodaję dwa opakowania mrożonych mieszanek warzywnych.
  3. Dorzucam suszone śliwki, przyprawy, przykrywam i duszę około 30 minut (aż warzywa się lekko rozgotują).
  4. Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję jeszcze przez chwilę.
  5. Podaję z ziemniakami, z kaszą lub z pieczywem.

Smacznego!

dsc_7292_2

Bigos warzywny

dsc_7269_2

Bigos warzywny

dsc_7302_2

Bigos warzywny

Brak komentarzy

Skomentuj