Bigos z cukinii

  • 40 min
  • 13 składników

Składniki:

  • cukinie 4 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 1sztuka
  • suszone śliwki 5 sztuk
  • liść laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • kminek 1 łyżeczka
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sos sojowy 2 łyżki
  • ocet winny 2 łyżki
  • olej rzepakowy kilka łyżek
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek

Lekkostrawna wersja klasycznego bigosu. I pomysł na wykorzystanie cukinii w sezonie:)

DSC_93502

Bigos z cukinii

Wykonanie:

  1. Cebulę podsmażam na oleju w garnku.
  2. Dodaję obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną w kostkę marchewkę.
  3. Wrzucam pokrojone drobno suszone śliwki, dodaję sos sojowy i przyprawy.
  4. Podlewam lekko wodą i duszę pod przykryciem około 30 minut.
  5. Dodaję koncentrat pomidorowy, ocet winny i duszę jeszcze przez chwilę.
  6. Bigos możecie przygotować też na diecie dr. Dąbrowskiej. Cebulę usmażcie bez tłuszczu (jak tutaj). Pomińcie śliwki i sos sojowy, a zamiast octu dodajcie cytrynę.

Smacznego!

DSC_93551

Bigos z cukinii

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved