Składniki:
- cukinie 4 sztuki
- cebula 1 sztuka
- marchew 1sztuka
- suszone śliwki 5 sztuk
- liść laurowy 2 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- kminek 1 łyżeczka
- pieprz 1/2 łyżeczki
- majeranek 1 łyżeczka
- sos sojowy 2 łyżki
- ocet winny 2 łyżki
- olej rzepakowy kilka łyżek
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
Lekkostrawna wersja klasycznego bigosu. I pomysł na wykorzystanie cukinii w sezonie:)
Wykonanie:
- Cebulę podsmażam na oleju w garnku.
- Dodaję obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną w kostkę marchewkę.
- Wrzucam pokrojone drobno suszone śliwki, dodaję sos sojowy i przyprawy.
- Podlewam lekko wodą i duszę pod przykryciem około 30 minut.
- Dodaję koncentrat pomidorowy, ocet winny i duszę jeszcze przez chwilę.
- Bigos możecie przygotować też na diecie dr Dąbrowskiej. Cebulę usmażcie bez tłuszczu (jak tutaj). Pomińcie śliwki i sos sojowy, a zamiast octu dodajcie cytrynę.
Smacznego!
Brak komentarzy