Bigos z pieczarkami

  • 60 min
  • 12 składników
95%

Składniki:

  • kapusta 1 mała główka
  • kapusta kiszona 1 opakowanie (520 g)
  • marchew 3 sztuki
  • pieczarki 1/2 kg
  • cebula 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • olej rzepakowy do podsmażenia
  • suszone śliwki niesiarkowane garść
  • suszona żurawina garść
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • pieprz grubomielony do smaku

Bigos autorstwa mojej mamy. Ze słodkiej i kiszonej kapusty, z pieczarkami, suszoną śliwką i żurawiną. Jest tak pyszny, że nie mogłam nie podzielić się przepisem.

DSC_30251

Bigos z pieczarkami

Wykonanie:

  1. W dużym garnku podsmażamy na oleju cebulę.
  2. Dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy z cebulą.
  3. Podlewamy wodą, dodajemy pokrojoną drobno kapustę, marchew pokrojoną w kostkę i przyprawy.
  4. Dusimy, aż kapusta będzie miękka.
  5. Dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy, żurawinę, pokrojone suszone śliwki i gotujemy razem jeszcze około 20 minut.

Smacznego!

DSC_30361

DSC_30431

Bigos z pieczarkami

25 komentarzy

    • Przyznam, że nie ważę kapusty, więc trudno mi powiedzieć… Koncentrat – słoiczek 200g.

  1. robiłem już kilkanaście razy:) zawsze wychodzi dobry ! polecam dodać trochę tymianku podczas smażenia pieczarek i suszone owoce jałowca:)

Skomentuj