Składniki na tortownicę 16 cm:
- cieciorka 1 puszka (400 g)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- masło orzechowe 3 czubate łyżki
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 10 łyżek erytrolu)
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- mąka kokosowa 6 płaskich łyżek
- cukier puder/zmielony ksylitol lub erytrol do posypania
- owoce lub sos owocowy do podania
Zdrowsza, roślinna wersja blondie na bazie ciecierzycy, mleka kokosowego i mąki kokosowej.

Blondie z cieciorki bez pieczenia
Wykonanie:
- Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Cieciorkę dokładnie przepłukuję wodą.
- Dodaję gęstą część mleka kokosowego, masło orzechowe, wanilię i blenduję dokładnie (ja używam tego blendera).
- Słodzę do smaku, dodaję mąkę kokosową i blenduję dokładnie.
- Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie mała tortownica 16 cm lub forma 22 x 22 cm) i wstawiam na noc do lodówki.
- Przed podaniem posypuje cukrem pudrem lub erytrolem albo ksylitolem zmielonym na proszek.
- Podaję z owocami lub musem owocowym (np. takim lub takim).
Smacznego!

Blondie z cieciorki bez pieczenia

Blondie z cieciorki bez pieczenia

Blondie z cieciorki bez pieczenia
Ciecierzyca ze słoika juz ugotowana, tak ?
Tak:)
Świetny pomysł na wykorzystanie cieciorki 🙂
A mogę użyć zwykłą mąkę czy musi być kokosowa ?
musi być kokosowa…
A czy mleko kokosowe musi być to z puszki czy takie z kartonu np Alpro też się nadaje?
Typu Alpro sie nie nadaje… Chodzi o ta gęsta, tłustą część mleka kokosowego
Jak coś jest bez pieczenia to od razu mnie zachęca 😀
Czy masło orzechowe jest konieczne? 🙂
hm… można zastąpić olejem kokosowym, ale ono podkręca smak;) albo zastąpić pastą tahini, będzie smakować chałwą;)