Blondie z cieciorki bez pieczenia

  • 15 min
  • 8 składników

Składniki na tortownicę 16 cm:

  • cieciorka 1 puszka (400 g)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • masło orzechowe 3 czubate łyżki
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 10 łyżek erytrolu)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • mąka kokosowa 6 płaskich łyżek
  • cukier puder/zmielony ksylitol lub erytrol do posypania
  • owoce lub sos owocowy do podania

Zdrowsza, roślinna wersja blondie na bazie ciecierzycy, mleka kokosowego i mąki kokosowej.

wegańskie blondie

Blondie z cieciorki bez pieczenia

Wykonanie:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Cieciorkę dokładnie przepłukuję wodą.
  3. Dodaję gęstą część mleka kokosowego, masło orzechowe, wanilię i blenduję dokładnie (ja używam tego blendera).
  4. Słodzę do smaku, dodaję mąkę kokosową i blenduję dokładnie.
  5. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie mała tortownica 16 cm lub forma 22 x 22 cm) i wstawiam na noc do lodówki.
  6. Przed podaniem posypuje cukrem pudrem lub erytrolem albo ksylitolem zmielonym na proszek.
  7. Podaję z owocami lub musem owocowym (np. takim lub takim).

Smacznego!

blondie z ciecierzycy

Blondie z cieciorki bez pieczenia

blondie bez pieczenia

Blondie z cieciorki bez pieczenia

ciasto bez pieczenia

Blondie z cieciorki bez pieczenia