Błyskawiczny wegański serniczek na zimno

  • 5 min
  • 7 składników

Składniki:

  • herbatniki do wyłożenia formy i przykrycia
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • roślinna galaretka (cytrynowa lub limonkowa) 1 opakowanie (na ok. 375 ml płynu)
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • cukier/ksylitol/erytrol 2 łyżki
  • dżem (u mnie 100%) do posmarowania
  • wiórki kokosowe/płatki migdałowe do posypania

Lekkie ciasto bez pieczenia w kilka minut;)

Błyskawiczny wegański serniczek na zimno

Wykonanie:

  1. Formę (u mnie 22 x 22 cm) wykładam herbatnikami.
  2. Mleko kokosowe przekładam do garnuszka.
  3. Dodaję olej kokosowy, słodzę i zagotowuję.
  4. Zdejmuję z palnika i dodaję galaretkę, mieszam dokładnie.
  5. Gdy masa przestygnie (ale nie stężeje), wylewam ją na herbatniki i przykrywam kolejną warstwą herbatników.
  6. Wstawiam do lodówki.
  7. Gdy ciasto stężeje, wierzch smaruję dżemem i posypuję wiórkami lub płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Błyskawiczny wegański serniczek na zimno

Błyskawiczny wegański serniczek na zimno

Błyskawiczny wegański serniczek na zimno

 

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved