Bounty z manny

  • 13 min
  • 6 składników

Składniki:

  • mleko roślinne 4 szklanki (po 250 ml) + ew. 5 łyżek
  • kasza manna 1 filiżanka (200 ml)
  • wiórki kokosowe 1 opakowanie (200 g)
  • cukier/ksylitol/jasny syrop do smaku (u mnie 6 łyżek)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • herbatniki do wyłożenia formy i przykrycia ciasta

Błyskawiczne ciasto z kaszy manny bez pieczenia i bez blendowania, z  kilku łatwo dostępnych składników. Nie tylko dla dzieciaków;)

DSC_2079_2

Bounty z manny

Wykonanie:

  1. Mleko wlewam do garnka (ja używam sojowego albo domowego kokosowego, przepis tutaj).
  2. Formę wykładam herbatnikami (u mnie prostokątna forma 24 x 34 cm).
  3. Dosładzam mleko, dodaję wiórki kokosowe i zagotowuję.
  4. Powoli wsypuję kaszę mannę, cały czas mieszając. Gotuję przez chwilę.
  5. Masę wykładam na herbatniki. Przykrywam kolejną warstwą herbatników.
  6. W garnuszku rozpuszczam czekoladę w pięciu łyżkach mleka roślinnego lub wody.
  7. Roztopioną czekoladą polewam ciasto.
  8. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki na min. godzinę.

Smacznego!

DSC_2088_2

Bounty z manny

DSC_2050_2

Bounty z manny

DSC_2046_2

Bounty z manny

13 komentarzy

  1. Ciasto da radę bez lodówki? Bardzo chce coś zrobić właśnie z waszego bloga, ale nie będę mieć lodówki w późniejszym czasie, a nie chce żeby mi się rozpłynęło. 🙁

  2. Trochę zmodyfikowałam przepis, zamiast wiórków kokosowych, których mój M. nie lubi dodałam nasiona chia, ale ciasto wyszło stanowczo za mało słodkie, nie wiem czy to przez zmianę czy ogólnie nie miało być słodkie… Ale to jak kto lubi:)

  3. Czy da się zastąpić mannę kaszą jaglaną?
    Blog jest super swoją drogą, bardzo „Zyciowe” przepisy – takie że dzieci zjedzą, zdrowe, ale nie fanatycznie zdrowe, widać że życiowa praktyka ukształtowała blog:)

    • hehe, dziękuję, coś w tym jest;) Mannę oczywiście można zastąpić jaglaną, tylko trzeba zblendować:)

Skomentuj

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved