Brązowy ryż na mleku roślinnym

  • 40 min
  • 7 składników
88%

Składniki:

  • ryż brązowy 1 filiżanka (200 ml)
  • woda 1,5 filiżanki
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 2 filiżanki
  • jabłko/gruszka 1 sztuka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • syrop klonowy/daktylowy lub inny do polania
  • sól szczypta

Smaki dzieciństwa, czyli ryż na mleku ale w zdrowszej, pełnoziarnistej i roślinnej wersji.

DSC_9850_2

Brązowy ryż na mleku roślinnym

Wykonanie:

  1. Ryż dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam 1,5 filiżanki wody, 1 filiżanką mleka roślinnego, dodaję szczyptę soli i gotuję około 30-35 min (aż ryż będzie miękki i wchłonie wodę).
  3. Dodaję kolejną filiżankę mleka roślinnego, ew. utarte jabłko lub gruszkę i gotuję, aż ryż wchłonie mleko. Możecie dodatkowo ryż osłodzić.
  4. Na miseczkach posypuje cynamonem i polewam syropem klonowym lub daktylowym.

Smacznego!

DSC_9873_2

Brązowy ryż na mleku roślinnym

DSC_9870_2

Brązowy ryż na mleku roślinnym

DSC_9855_2

Brązowy ryż na mleku roślinnym

1 Komentarz

  1. Najgorsze jest to, że w trakcie zakupów w markecie kupuje si ę gotowe „RISO” i zabiera się do pracy. Ale to domowe jest nie do zastąpienia w smaku.

Skomentuj