Brownie jaglane ze słonym karmelem daktylowym

  • 30 min
  • 9 składników

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 3 szklanki (po 250 ml) + do karmelu
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • kakao ok. 6 łyżek
  • daktyle 2 szklanki (po 250 ml)
  • ew. kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • sól ok. 1 łyżeczki
  • masło orzechowe 4 czubate łyżki
  • prażone orzeszki ziemne do posypania

Słodzone daktylami brownie z kaszy jaglanej i słony karmel z daktyli – naprawdę pyszne połączenie;)

DSC_8332_2

Brownie jaglane ze słonym karmelem daktylowym

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam 3 szklankami mleka roślinnego i gotuję do miękkości, aż kasza wchłonie płyn (ok. 15-20 minut).
  3. Przed końcem gotowania dodaję 1 szklankę daktyli, żeby zmiękły.
  4. Dodaję kakao, olej kokosowy, łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki soli i blenduję dokładnie (ja używam tego blendera).
  5. Masę przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21 cm).
  6. Szklankę daktyli gotuję na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
  7. Daktyle przekładam do blendera, dodaję masło orzechowe, kilka łyżek mleka roślinnego i pół łyżeczki soli.
  8. Blenduję, ewentualnie dodając stopniowo tyle mleka roślinnego, żeby powstał gęsty karmel.
  9. Karmel nakładam na jaglane brownie i wstawiam na noc do lodówki.
  10. Przed podaniem posypuję orzeszkami ziemnymi.

Smacznego!

DSC_8344_2

Brownie jaglane ze słonym karmelem daktylowym

DSC_8324_2

Brownie jaglane ze słonym karmelem daktylowym

DSC_8315_2

Brownie jaglane ze słonym karmelem daktylowym

DSC_8311_2

Brownie jaglane ze słonym karmelem daktylowym