Brukselka po chińsku

  • 30 min
  • 12 składników
100%

Składniki:

  • brukelka pół kilo
  • cebula 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • seler naciowy kilka gałązek
  • sos sojowy do smaku
  • imbir suszony 2 łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • sok z jednej cytryny
  • szczypiorek do posypania
  • azjatycki makaron (u mnie soba) do podania

Polecam nie tylko miłośnikom brukselki, ale też jej przeciwnikom – w towarzystwie azjatyckich smaków, podsmażona i uduszona al’dente smakuje zupełnie inaczej, dajcie jej szansę;)

DSC_5961_2

Brukselka po chińsku

Wykonanie:

  1. Na patelni lub woku na oleju podsmażam pokrojoną w piórka cebulę.
  2. Dodaję pokrojoną paprykę, seler naciowy i przekrojone na pół brukselki (możecie też dodać marchewkę i korzeń pietruszki).
  3. Podsmażam przez chwilę, następnie podlewam obficie sosem sojowym i odrobiną wody, dodaję przyprawy i duszę pod przykryciem, aż warzywa będą ugotowane a’dente (u mnie 20 minut).
  4. Na koniec dodaję czosnek (tutaj sprawdź jak dodawać czosnek do dań) i sok z cytryny.
  5. Podaję z azjatyckim makaronem.

Smacznego!

DSC_5957_2

Brukselka po chińsku

DSC_5952_2

Brukselka po chińsku

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved