Składniki:
- brązowy ryż 1 filiżanka (200 ml)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- mleko roślinne 1 filiżanka (200 ml)
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- przyprawa piernikowa do smaku (u mnie 1 łyżka domowej)
Budyń z ryżu. Wegański, bezglutenowy, bogaty w błonnik i składniki odżywcze. Świąteczny, pachnący przyprawami korzennymi i pomarańczą.
Wykonanie:
- Ryż przepłukuję i zalewam 5 filiżankami wody (po 200 ml).
- Gotuję, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki (u mnie 40 minut).
- Dodaję połamaną na kostki czekoladę, przyprawę piernikową (tutaj przepis na domową), filiżankę mleka roślinnego i sok wyciśnięty z jednej pomarańczy (nie wyrzucam skórki).
- Blenduję na gładki budyń (ja używam tego blendera).
- Przekładam do naczynek i posypuję skórką startą z pomarańczy.
- Podaję na ciepło lub na zimno.
- Jeżeli nie masz mocnego blendera, który zblenduje brązowy ryż na gładko, możesz użyć białego ryżu. Gotuj go wówczas w 4 filiżankach wody na 1 filiżankę ryżu przez około 20 minut.
Smacznego!
Proporcje do gotowania ryżu to 1:5? Ryż wchłonie aż tyle wody?
tak:)
Mi się wchłonął już po 30 minutach. 😉 Świetne i przede wszystkim mega łatwe są tutaj przepisy. Genialna stronka! 🙂
Bardzo się cieszę!!!:)