Budyń jaglany o smaku Nutelli

  • 30 min
  • 6 składników

Składniki na 4 porcje:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 4 szklanki (po 250 ml)
  • masło z orzechów laskowych 6 łyżek
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 5 łyżek)
  • kakao 3 łyżki
  • sól 1/3 łyżeczki

Budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem masła z orzechów laskowych i kakao. Pyszny na ciepło, od razu po przygotowaniu i na zimno, po schłodzeniu w lodówce. Energetyczna przekąska na wynos.

Budyń jaglany o smaku Nutelli

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą, zalewam mlekiem roślinnym i gotuję około 15-20 minut (aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn).
  2. Dodaję resztę składników i blenduję na budyń (ja używam tego blendera). Budyń zgęstnieje po schłodzeniu. Jeśli będziecie jeść go na zimno, możecie dodać nieco mleka roślinnego w trakcie blendowania.

Smacznego!

Budyń jaglany o smaku Nutelli

Budyń jaglany o smaku Nutelli

Budyń jaglany o smaku Nutelli

 

7 komentarzy

  1. Zrobiłam wczoraj, ale z masłem z orzechów arachidowych plus cukier waniliowy i smakuje snickersowo. Bardzo fajny i prosty przepis 🙂

Skomentuj